Ta in en extern vd – när är det dags och hur lyckas man? Gents-grundaren lärde sig den hårda vägen

GentsScaleup day 2021

Jenny Rydhström, grundare och vd på e-handeln Gents och talare på Scaleup day 2021 i Göteborg

Diana Demin

Diana Demin

Marknadskoordinator

Hon är e-handelsentreprenören som tycker att någon annan gärna får vara vd – och som vet vilka fällor och framgångsnycklar det finns mot vägen att lyckas. Hon har anställt tre vd:s och är på väg att göra det igen. Nu avslöjar hon vad hon önskat att hon själv hade vetat innan de tidiga vd-bytena.

Att växa som bolag innebär utmaningar. En av de svåraste frågorna är kanske: Hur knoppar man av sig själv som grundare? Många entreprenörer drömmer om att ta in en extern vd, samtidigt krävs mycket för att våga släppa kontrollen – och det är lätt att det går fel. Det vet Jenny Rydhström, som anställt tre vd:s och är på väg att göra det igen.

Det är så lätt att det misslyckas både för dig som person och för ditt bolag

”Att ta in en vd är ett av de största besluten du som entreprenör kommer att göra i ditt bolag – och det är så lätt att det misslyckas både för dig som person och för ditt bolag. Det är nästan större risk att det misslyckas än att det lyckas den första gången”, säger hon.

Samtidigt finns det viktiga nycklar som ökar chanserna att det går bra. Något som Jenny fått lov att upptäcka längs resans gång – och som hon modigt och ärligt kommer att dela med sig av till publiken på vårt tillväxtevent Scaleup day i Göteborg den 9 november. Läs mer om eventet och säkra din plats här!

”Jag har lärt mig den hårda vägen hur det fungerar och jag sitter i styrelser för andra bolag som gör liknande resor. På Breakit Scaleup day kommer jag berätta hur man kan undvika de största fällorna när man tar in en extern vd – och nycklarna för att lyckas!”

Redan här listar Jenny tre vanliga fällor:

Att överskatta betydelsen av en extern vd
”Det hjälper inte att ta in en vd, oavsett hur kompetent vd:n är, om bolaget inte är moget.

Hur gör du ditt bolag moget? Det – och mer – avslöjar Jenny på Scaleup day – boka din biljett nu!

Att ta in en vd som saknar tidigare vd-erfarenhet
”Att vara den första vd:n på plats efter en entreprenör är lite av ett självmordsuppdrag, för det kommer att svaja ordentligt när grundaren lämnar över ansvar på riktigt för första gången.”

Hur parerar både entreprenör och vd denna risk? Få dessa tips – och många fler som krävs för att växa – på Breakit Scaleup Day. Boka din biljett nu!

Att skjuta ut entreprenören för snabbt efter rekryteringen
”Vissa externa vd:s ogillar en entreprenör som stannar kvar i bolaget mer än fem minuter efter vd-bytet.”

Hur du ska göra istället? Det, och mer om sin egen resa, avslöjar Jenny på Scaleup day. Boka din biljett här!

Boka din biljett till Scaleup day nu och lyssna till Jenny och andra företagsledare som lyckats med sina tillväxtresor – och som delar med sig av sina viktigaste lärdomar och största misstag längs vägen! En heldag maxad med inspiration, lärdomar och ett gäng viktiga nycklar att använda på resan mot att bli en scaleup. Spana in hela programmet till Scaleup day – och boka din biljett här! 

Läs mer