Kinnevik gillar sockerfri glass – går in tungt i Nicks

KinnevikNicksFoodtech

Nick´s grundare Niclas Luthman.

Martin Hävner

Martin Hävner

Reporter

Foodtechbolaget Nicks tar in cirka 850 miljoner kronor från bland andra Kinnevik.

Bolaget ska använda pengarna för att satsa ytterligare i Nordamerika och i Europa.

Nick´s, som säljer glass och snacks med en egentutvecklad sötningsprodukt, tar återigen in nytt kapital för kunna trycka på gaspedalen än hårdare. Denna gång handlar det om en så kallad serie C-runda om totalt 100 miljoner dollar, motsvarande cirka 850 miljoner kronor. 

Pengarna kommer från från bland andra Kinnevik, Ambrosia Investments och Temasek.

Investmentbolaget, med bas på Skeppsbron i Gamla Stan, hyllar Nick´s i samband med investeringen. 

“När vi tittar på potentiella matinvesteringar letar vi efter företag som bemöter och drar nytta av medvindarna inom konsumtionsmönster, vikten av hälsa såväl som hållbarhet. Nick’s passar väl in i dessa områden och vi har imponerats av den starka utvecklingen i USA och Europa”, säger Magnus Jakobson som är investeringschef på Kinnevik i pressmeddelandet som bolaget skickat ut med anledning av kapitaltillskottet. 

Satsning i Amerika

Bolaget ska använda pengarna, alltså nästan 1 miljard kronor, för att uppnå högre tillväxt på den nordamerikanska samt den europeiska marknaden. Det ska bland annat ske genom att bredda utbudet och bredda distributionen.

Nick´s, som leds av vd Stefan Lagerqvist, siktar på att dubbla antalet butiker som säljer bolagets produkter under 2022. Bara i USA finns bolaget representerat i 6700 butiker för närvarande. Bolaget har närvaro i totalt 16 länder.

“Kapitalet kommer också möjliggöra innovativa marknadsaktiviteter samt att rekrytera nyckelkompetens”, skriver Nick´s som grundades för bara cirka fyra år sedan av Carl Bäcklund och Niclas Lutherman.

“Med hjälp av den här investeringen har vi möjlighet att utveckla våra produkter till att bli ännu bättre för både människa och planet”, säger Niclas Luthman som nu är forskningschef på Nick’s.

Utöver Kinnevik, Ambrosia och Temasek investerar Gullspång Invest, som är ägare sedan tidigare, samt Peak Bridge, Capagro och Nicoya.

Bolaget tog in nya pengar i början av 2021. Den gången handlade det om 250 miljoner kronor och då till en värdering om 790 miljoner. Vad värderingen låg på i den senaste rundan framgår inte av pressmeddelandet som skickats ut.

Läs mer