Byter Postnord mot ny startup: "Jobbar för mänskliga rättigheter och skäliga arbetsvillkor"

Ansvar Säkerhet

Alexander Wallsten och Jessica Löfström. Foto: Press / TT

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

Webbredaktör och Nyhetschef

Kliver in som vd: “Ska bli mycket spännande”.

Jessica Löfström, entreprenören bakom bemannningsföretaget Expandera Mera, har dragit igång ett nytt bolag. Målet är att utrota svartjobben från byggbranschen och medlet är företaget Ansvar Säkerhet.

Byggbranschen har länge haft problem med oseriösa arbetsgivare och så sent som i april visade tillslag mot 60 arbetsplatser att mer än var tionde arbetare vistades i Sverige illegalt.

“De lever i praktiken som slavar”, sa Jessica Löfström till Breakit i våras.

“Om de skadar sig på jobbet får de ingen sjukpenning utan hamnar på gatan i hemlandet.”

Ingen i kedjan tar sitt ansvar

Problemet beror ofta på att det företag som beställer ett byggprojekt inte har koll på vilka underleverantörer som i slutändan utför arbetet på marken.

Det är där Ansvar Säkerhet kommer in. Med hjälp av dataanalys och besök ute på byggena hjälper bolaget byggherrarna att bli kvitt svartjobben.

Och nu tar bolaget ett nytt steg när de rekryterar Alexander Wallsten som ny vd. Han kommer närmast från en tjänst som säkerhetschef på Postnord men har också en bakgrund inom säkerhetsförbanden i försvarsmakten.

“Ansvar Säkerhet spelar en ytterst viktig roll för att säkerställa vita, trygga, säkra projekt och arbetsplatser inte minst i byggsektorn”, säger han om det nya jobbet.

“Det är väldigt tillfredsställande att gå till jobbet varje dag och leda en organisation med vetskap om att vi jobbar för mänskliga rättigheter, skäliga och riktiga arbetsvillkor, trygghet och säkerhet samt att säkra skatteintäkter som annars går förlorade och hamnar i den organiserade brottsligheten”, säger Alexander Wallsten.

Hemliga kunder

Ansvar säkerhet vill inte uppge vilka kunder de har av säkerhetsskäl men uppger att de har flera kommunala och statliga uppdragsgivare.

“Vi är mycket glada över att ha rekryterat Alex Wallsten som kommer att tillföra den  säkerhetskompetens som nu måste in i bolaget för att vi ska växa och på riktigt åstadkomma  mervärden, för våra uppdragsgivare och för samhället i stor”, säger Jessica Löfström.

Ansvar Säkerhets plan är nu att successivt vidareutveckla sin tjänst – som idag innehåller stora manuella inslag – till en digital SaaS-produkt som kunderna ska kunna använda själva.

Läs mer