Sök

Elin Bäcklund har utsetts till Årets IT-tjej 2016 av Microsoft

Årets IT-tjej

Jon Mauno Pettersson

Jon Mauno Pettersson

Chefredaktör

Elin Bäcklund är "Årets IT-tjej 2016". Nu delar hon med sig av sina bästa tips till kvinnor som vill ge sig in i it-branschen.

Vi har tidigare kunnat berätta om kandidaterna till priset ”Årets IT-tjej 2016”, som är ett pris som årligen delas ut av it-jätten Microsoft. Finalisterna inför gårdagskvällens gala var Caroline Solskär, 25, Elin Bäcklund, 24 och Kajsa Lundborg, 21, som alla har kopplingar till statup-världen.

Nu står det klart att Elin Bäcklund är den som har utsetts till ”Årets IT-tjej”. Hon utbildar sig för tillfället till civilingenjör i teknisk fysik med specialisering i programvara vid Lunds tekniska högskola. Hon har även varit drivande i arrangemanget av Openhack for humanity i Malmö.

”Utmärkelsen ger mig mod att fortsätta driva viktiga frågor. Inte minst frågan om andelen kvinnor inom tech och it. Såhär i starten av min yrkesbana känns det som en kraftig puff i rätt riktning och jag är verkligen taggad på att jobba med it efter skolan”, säger Elin Bäcklund.

Förutom titeln och äran vinner Elin Bäcklund en hög prylar från Microsoft. Hon kommer även bli Microsoft-ambassadör inför andra it-studenter.

Här är Elin Bäcklund 5 bästa tips till tjejer som vill börja plugga IT.

1. Det är en tillgång att vara tjej i en mansdominerad bransch. Ta till vara på den.

2. Testa Codecademy. Där kan du prova på att koda.

3. Tro på dig själv – i alla lägen!

4. ”Learning by Doing” stämmer. Du lär dig av dina misstag, så se det aldrig som ett nederlag.

5. It finns inom allt och du kan göra allt du önskar.

Läs mer