Sök

Kalldusch för Klarna – Finansinspektionen chockhöjer kraven på bolaget

Klarnafintech

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT /

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Fintechjätten Klarna vägrar att acceptera beslutet och går nu till domstol.

På tisdagskvällen avslöjar Dagens industri att Finansinspektionen, FI, beslutat att höja de så kallade kapitalkraven radikalt för betalbolaget Klarna.

Beskedet innebär att Klarna måste ha ett betydligt större belopp i kassan jämfört med tidigare – kapitalkravet höjs från 5,5 procent till 18,83 procent av det som kallas riskvägt exponeringsbelopp. Beräknat på Klarnas balansräkning vid halvårsskiftet motsvarar det en ökning från 5,5 till 9,8 miljarder kronor, uppger DI.

Bakom höjningen ligger de förändrade, tuffare, kapitaltäckningsregler som införts av EU. Målsättningen med de nya reglerna är att minska riskerna i banksystemet.

Efter ett så kallat stresstest bestämde FI att höja kraven på Klarna. Jämfört med de nordiska storbankerna så är kapitalkraven klart högre för Klarna. Betalbolaget har också reagerat mycket kraftigt mot beslutet.

Enligt Dagens industri har Klarna anlitat advokatbyrån Mannheimer & Swartling och nu överklagat beslutet till förvaltningsrätten. Senast den 12 november ska Klarna komma in med sina skäl till varför FI:s beslut ska ändras. 

Klarna: "Kapitalkravet har inte förändrats"

Klarna har inte velat kommentera ärendet för DI men bolagets kommunikationschef Johan Gustafsson kontaktar Breakit i ett mail senare på tisdagskvällen. Han vänder sig mot formuleringen att FI skärper sina kapitalkrav:

“Vi vill understryka att det DI (och sedermera Breakit) benämner som “kapitalkrav” inte är ett krav, utan en vägledning. Vårt kapitalkrav i procent har inte förändrats”, skriver han och tillägger:

“Det som föranlett Klarnas överklagan är den metodik och de antaganden som FI tillämpar i sin bedömningen. Essentiellt för oss är att europeiska banker med likartad karaktär ska bedömas med samma metodik för att säkerställa en välfungerande marknad. Klarnas verksamhet skiljer sig från de traditionella svenska bankerna då vi har korta krediter och är främst en “transaktionsbank”.

Läs mer