Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Candles mot First North – Ilija Batljan med på tåget

Candles grundare Viktor Garmiani och Nina Garmiani och Ilija Batljan. Foto: Press/Montage
Candles grundare Viktor Garmiani och Nina Garmiani och Ilija Batljan. Foto: Press/Montage

Den unikt starka strömmen av bolag till börsen fortsätter och i skaran som gör handelspremiär i början av november hittas doftljusbolaget Candles.

Bland bolagets storägare hittas, kanske något oväntat, fastighetskungen Ilija Batljan.

“Ett jätteintressant bolag”, säger Ilija Batljan om Candles.

Martin Hävner

Martin Hävner

martin@breakit.se

Reporter

Breakit skrev om Candles, grundarna Viktor och Nina Garmiani och bolagets klimatsmarta doftljus i början av september. Då avslöjande Viktor Garmiani att siktet var bestämt inställt på börsen, planer som bekräftades häromdagen.

“I augusti gick vi upp till tvåskift och det innebär att vi idag gör 25.000 ljus per dag i vår fabrik. Men trots det är våra orderböcker är fulla tills februari in i nästa år. Vi har idag en ledtid gentemot våra kunder som är alldeles för lång och som jag inte är nöjd med”, sa Viktor Garmiani till Breakit i den intervjun.

I samband med introduktionen kommer bolaget att trycka 380.000 nya aktier och dessa kommer att säljas för 65 kronor per aktie, och bolaget kommer därmed att tillföras cirka 25 miljoner kronor brutto, pengar som ska användas i första hand till expansion av verksamheten.

Hela bolaget värderas till 484 miljoner kronor i introduktionserbjudandet inför noteringen på First North. Bolaget, som säljer doftljus utan oljeprodukten paraffin, har en omsättning strax över 100 miljoner kronor med en rörelsemarginal kring 12 procent (räkenskapsåret som tog slut i april).

Fastighetsmiljärdären har redan köpt

En av Stockholmsbörsens fastighetskungar, Ilija Batljan, köpte aktier av grundaren Viktor Garmiani parallelt som bolaget i somras genomförde en finansieringsrunda, eller “pre-ipo” som det kallas i bolagets dokumentation inför noteringen.

Ilija Batljan fick köpa aktier för 56 kronor styck. Han äger 5,5 procent av bolaget före den stundande emissionen.

“Candels Scandinavia är ett jätteintressant bolag som är väl positionerat när även ljusmarknaden går över till hållbara produkter. Viktor visar dessutom alla tecken på att vara en superentreprenör vilket var skälet till att jag investerade i bolaget och även tecknade avtal om att förvärva bolagets nya fastighet”, säger Ilija Batljan apropå Candles stundande notering.

Den fastighet Ilija Batljan pratar om bolagets nya fabrik i Örebro som är tänkt att tas i drift kring årsskiftet 2022/2023. Då kommer fastigheten att säljas till Ilija Batljan som sin tur kommer att hyra ut den till Candles Scandinavia.

Ilija Batljans portfölj av svensktnoterade aktier är värd 11,3 miljarder kronor, enligt ägardatatjänsten Holdings. Den absoluta merparten av den summan ligger i fastighetssektorn, och då särskilt SBB där han är vd. På senare tid har han gjort vissa investeringar inom miljöteknik också. 

Första handelsdag i Candles är beräknad till den 8 november.

Läs mer