Hon får stipendium av Google och Journalistförbundet för sin appidé

Hon får stipendium av Google och Journalistförbundet för sin appidé

Mikaela Åkerman. Foto: Press.

Sara Lindmark

Reporter

Frilansjournalisten Mikaela Åkerman vill göra det lättare för personer att slå larm om olika former av missförhållanden med hjälp av appen Whistleblower.

Mikaela Åkerman har en bakgrund på Svenska Dagbladet och bor sedan ett och ett halvt år tillbaka i Los Angeles. Härifrån arbetar hon som frilansjournalist med ett extra öga på teknik och vetenskap.

“Det är en väldigt kreativ och innovativ miljö att befinna sig i vilket har gjort att jag fått lust att göra något eget inom tech. Idén till appen kläcktes när jag vikarierade på Svd i somras och det som vanligt var lite sommartorka. Jag har märkt att nyhetstipsen har minskat genom åren,” säger Mikaela Åkerman.

Hon tilldelas nu 10.000 euro motsvarande 92.000 svenska kronor av Journalistförbundets och Googles innovationsstipendium. Förhoppningen är att kunna göra verklighet av Whistleblower som just nu bara finns som prototyp.

Tanken bakom appen är att människor ska kunna skicka in alla sorters nyhetstips. Användaren kan välja att höra av sig till flera nyhetsredaktioner på samma gång.

“Det är speciellt svårt att engagera yngre personer att höra av sig. Många väljer att skicka meddelanden via Facebook och det känns inte så jättesäkert när det handlar om känsliga saker. Grundstenen är att folk ska kunna känna sig 100 procent trygga med att de kan vara anonyma i appen,” säger Mikaela Åkerman.

Läs fler artiklar
LÄS MER