Sök

Vem äger vad och hur mycket i ett bolag? Vembi vill guida dig

VembiLundKattDatabas

Foto: Pressbild

Johanna Ekström

Johanna Ekström

Reporter

Nu lanseras tjänsten som ger dig exakt koll på hur ägarstrukturen ser ut i onoterade aktiebolag.

Vembi är en ny databas som bland annat visar hur ägarstrukturen ser ut i onoterade svenska aktiebolag. Tjänsten har i veckan lanserats lite i det tysta efter att ha testats under hösten och vintern.

"Vi som startat Vembi har alla sedan tidigare ett stort intresse för näringslivet och för affärsdata och har själva saknat den här typen av tjänst. Ägarandelen är en intressant del som inte har funnits på marknaden innan", säger Robin Karlsson, vd i bolaget som han grundat tillsammans med Lars Elm, Marcus Ahlberg och Daniel Andersson.

Den sistnämnde är också grundare och vd i Inquiry Financial, en tjänst som säljer finansiell information om börsbolag.

Vembi tog i höstas in en såddrunda från riskkapitalbolaget Lundkatt, som består av Håkan Johansson, som också sitter i investmentbolaget Pegrocos styrelse tillsammans med Göran Persson och som tidigare varit senior partner på EQT Partners. Bakom Lundkatt står även Jonas Åberg och Anders Lundgren.

“Vi är väldigt stolta att få in dem, de är väldigt erfarna ger bra input och feedback”, säger Robin Karlsson.

Parterna vill inte berätta hur mycket LundKatt betalat för sina 10 procent i bolaget, men enligt dokument från Bolagsverket rör det sig om drygt 700.000 kronor - en transaktion som värderar Vembi till ungefär sju miljoner kronor.   

Vembi drog i gång verksamheten 2015 efter att ha “funderat ett tag”.

“Det var då vi på allvar började samla in informationen och registrera den. Det är ett tidskrävande jobb, man får gräva en hel del. Ofta måste man leta i flera steg eftersom bolagen kan ägas av ett moderbolag. Det blir en hel del research för att få till det och hitta slutägarna”, säger Robin Karlsson.

Just nu finns 65.000 bolag i databasen, som växer dagligen. Informationen hämtas främst från Bolagsverket - ett arbete som sker manuellt.

“Datan är extremt ostrukturerad, så det går inte att göra någon bra automatisering av det, det kommer in handskrivna dokument, en del är avfotade. Det är mycket handknackande som tar en del tid, men det är också där det tillför värde”, säger Robin Karlsson.

Hur ser affärsmodellen ut?

“Vi ser oss som en premiumtjänst som man kan prenumerera på. Man kan också beställa specialuppdrag, kunderna kan vara allt från marknadsförare till investerare som söker bolag att investera. Det är en typ av data som efterfrågas ganska brett, så vi tror att det kan finnas både små och stora kunder”, säger Robin Karlsson.

Vad har ni för planer framåt?

“Vår plan är att få till en attraktiv produkt som många vill köpa, och leverera en tjänst som uppskattas av kunderna och som ökar transparensen inom affärsdata. Det här är information som går att få tag i, men eftersom det är så ostrukturerat och tidskrävande känner vi att vi erbjuder en bra tjänst”.

"Vårt mål är att man ska kunna kolla upp vilka som äger och kontrollerar de mest intressanta onoterade bolagen i Sverige", säger Robin Karlsson.

Läs mer