Sök

Northvolts nya satsning – salt ska användas till gödsel

NorthvoltCinis FertilizerBatterier

Peter Carlsson, vd Northvolt. Foto: TT/Istockphoto

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

Webbredaktör

Inleder samarbete med startup – restprodukten ska användas för att göra miljövänligt gödsel.

Northvolts batterifabrik är ett av Sveriges största industriprojekt på mycket länge. Bolaget har tagit in miljarder (men mer kommer att behövas) och fabriken i Skellefteå väntas ge flera tusen arbetstillfällen och blir till ytan större än Gamla Stan i Stockholm.

Bolaget har också varit tydliga med att de vill att verksamheten har så låg klimatpåverkan som möjligt. Nu inleder Northvolt ett samarbete med startupen Cinis Fertilizer, ett bolag som vill producera hållbar och cirkulärt tillverkad gödsel. 

Cinis ska använda det salt som är en biprodukt när man tillverkar elektroder till att tillverka mineralbaserat gödsel. Bolaget uppger att koldioxid-avtrycket från tillverkningen är 75 procent lägre än från traditionell tillverkning av gödsel.

"Återvinningen av detta salt är ett utmärkt exempel på Northvolts integration av processteknologi för att säkerställa minsta möjliga miljöpåverkan från vår tillverkning", säger Emma Nehrenheim, miljöchef på Northvolt i ett pressmeddelande. 

"Tekniken vi har utvecklat gör att en värdefull produkt som annars skulle bli avfall istället kan användas kommersiellt."

Totalt handlar det om 200.000 ton salt som Cinis varje år kommer använda från Northvolts fabrik. Under de närmaste åren kommer de att bygga två egna fabriker, en i Örnsköldsvik och en bredvid Northvolts fabrik i Skellefteå.

"Vi delar ett gemensamt mål med Northvolt: att skapa värdeskapande produkter för en fossilbränslefri framtid", säger Cinis vd Jakob Liedberg.

"Genom detta nya partnerskap kommer vi att producera ett fossilfritt gödningsmedel med ett nära noll koldioxidavtryck och göra ett unikt bidrag till att säkra ett mer hållbart jordbruk.”

Förra året hade Cinis ingen omsättning och gjorde en förlust på 58.000 kronor.

UNIK LISTA: Northvolts hemliga ägare (namn för namn)

Läs mer