Jocke & Jonna Lundell-gänget ökar inflytandet inför avgörandet

Jocke och Jonna ABInfluencer PanelInfluencer

Joakim och Jonna Lundell. Foto: Fredrik Sandberg / TT /

Martin Hävner

Martin Hävner

Reporter

Kretsen kring Jocke & Jonna har börjat köpa aktier i börsbolaget de vill ta över.

“Vi visar med handling och reda pengar att vi tror på affären”, säger Danjal Kanani, som är vd för Influencer Panel.

Mediaprofilerna Joakim och Jonna Lundell har tillsammans med bland andra Danjal Kanani (som brukar betecknas som duons ekonomichef) köpt 1,7 miljoner aktier, och ett gäng teckningsoptioner, i det lilla noterade teknikbolaget Newton Nordic, en post som motsvarar nästan 2 procent av bolaget.  

För att förstå varför behöver vi repetera de senaste veckornas händelseutveckling. 

Breakit avslöjade i början av oktober att Joakim och Jonna Lundell tillsammans med en rad andra personer vill gå in på börsen med det nystartade bolaget Influcencer Panel, en sorts plattform för marknadsföring via influencers. 

Sättet de har valt för att ta sig till börsen är dock inte helt kontroversiellt. 

Influcencer Panel ska nämligen ta bakvägen till börsen. Kortfattat innebär det att ett bolag som redan är noterat, i det här fallet Newton Nordic, kommer trycka nya aktier med adress till gänget bakom Influencer Panel (utöver Jocke och Jonna och Danjal Kanani, även Samir Badran, Denice Moberg, Emil Åkesson och Felix Lehner). 

Omstritt bolag

Det som gör tillvägagångssättet extra kontroversiellt den här gången är dels att aktören som har lagt förslaget om det omvända förvärvet heter Capital Conquest vars frontfigur heter Glenn Renhult. Varken bolaget eller dess vd har ett fläckfritt förflutet och de spelade huvudrollen när Smart Energy blev utslängda från NGM-börsen häromåret och sedermera stämda av aktieägarna i det bolaget (en tvist som fortfarande pågår). 

Det är Capital Conquest, som har cirka 23 procent av aktierna i Newton, som har lagt förslaget om det omvända förvärvet som i praktiken skulle innebära att Influencer Panel tar över Newton plats på Stockholmsbörsen juniorlista, First North. 

Det som tillför extra krydda, och som ökar den potentiella konfliktytan, är att styrelsen i Newton motsätter sig förslaget, något Breakit rapporterade om tidigare i veckan. Det gör att hela förslaget kan räknas som ett fientligt övertagande. Eller en kupp om man så vill. 

Därmed är vi framme vid svaret på frågan om varför de har köpt aktier.  

Avgörandet närmar sig

Framtiden för Newton ska nämligen avgöras på extra bolagsstämma den 11 november. I ett första skede krävs enkel majoritet, det vill säga mer än hälften av rösterna, för att processen med verksamhetsbyte ska kunna löpa vidare. 

Att influencerlägret köpt aktier framgår av Danjal Kananis sida på Linkedin. Han bekräftar uppgifterna för Breakit via ett sms och lägger då till att det inköpa antalet aktier nu uppgår till 1,7 miljoner (i inlägget nämns 1,5 miljoner) eftersom Joakim Lundell köpt ytterligare aktier. 

”Vi visar med handling och reda pengar, att vi tror på affären”, säger Danjal Kanani, som inte har möjlighet att ställa upp på en intervju, i inlägget på Linkedin. 

“Som nyblivna aktieägare i Newton Nordic så stödjer vi givetvis detta förslag, och vi hoppas så klart att övriga aktieägare såväl som nya investerare, väljer att följa med oss på vår lönsamma tillväxtresa”, fortsätter han i inlägget. 

Noterbart är att börsoperatören Nasdaq redan har sagt att om influerarnas planer går i lås och Newton byter inriktning helt, så krävs i praktiken en ny noteringsprocess. Nasdaq kommer då att granska det “nya” bolaget och kolla om det infriar de krav som ställs i marknadsplatsens regelbok och därmed besluta om handeln med aktien får fortsätta på First North. 

Läs mer