Sök

Annonssamarbete med GodEl & Ellevio

Här är klimatinitiativen som tävlar om två miljoner kronor (så gick pitchen framför juryn)

Karin Holmberg

Kampen om miljonerna fortsätter. Här är de åtta finalisterna i Startup 4 Climate som fick pitcha sin idé för juryn.

Energiomställningen har en avgörande roll för att lösa klimatkrisen. Därför driver GodEl och Ellevio för andra året i rad Sveriges största innovationstävling inom energisektorn – Startup 4 Climate. En tävling där unga företag med innovationer eller produkter inom energifältet tävlar om två miljoner kronor och personlig coachning från någon ur den namnkunniga juryn.

Stor bredd bland finalisterna

Bland årets åtta finalister i finns det en enorm bredd. Vad sägs om en AI-plattform som övervakar elnät, en 3D-printad katalysator, ett virtuellt kraftverk, en digital gruva för batteriåtervinning, hus tillverkade av hampa, smart mjukvara som möjliggör en elektrifierad trafikflotta och batterier tillverkade av trä? Gemensamt för alla bidrag är deras fokus på att skapa klimatnytta och vilja att accelerera energiomställningen. 

Här kan du läsa mer om finalisterna!

Klimatkalkylator vinnare av ”Folkets Röst”

En nyhet för i år är att det fram till den 1 september var möjligt för allmänheten att vara med och rösta på sina favoritbidrag. Företaget som fick flest röster och därmed säkrade en plats i finalen är ClimateHero, en klimatkalkylator som hjälper konsumenter att beräkna – och minska – sitt klimatfotavtryck genom förbättrade levnadsvanor. 

Pitchade för juryn

Förra veckan var det dags för de åtta bolag som hamnat på juryns åtråvärda shortlist att på fem minuter pitcha sin företagsidé och försöka övertyga juryn. Varje pitch följdes också av en fem minuter lång frågestund där juryn kunde ställa frågor om bolaget och deras idé.

”Vi har fått höra åtta fantastiska bolag som har potential att skapa klimatnytta. Nu handlar det om vilka som är redo att skala upp och göra skillnad i energiomställningen." säger jurymedlem Stefan Krook.

De tävlande bedöms efter en rad kriterier. Deras klimatnytta, till exempel minskade utsläpp eller minskad energianvändning, är avgörande för om de ska kvalificera sig i kampen om pengarna. Juryn tittar också på genomförbarhet, affärsmodell, unikitet och självklart också hjärtat bakom innovationerna.

”Ett spännande och spretigt startfält i olika mognadsfaser och från hela landet.” säger jurymedlem Jane Walerud om pitchdeltagarna.

Vilket eller vilka bolag som tar hem priset meddelas under ett livesänt event den 11:e november på klimattoppmötet COP26, där GodEl och Ellevio deltar i samarbete med We Don’t Have Time.

Här är alla åtta finalisterna:

Cling Systems: En marknadsplattform för att återvinna batteriråvaror.
Ekolution: Tillverkar och säljer biobaserade, energieffektiva hus och byggmaterial. 
Exeri: Har skapat en AI-plattform som övervakar och detekterar problem i elnätet. 
Hydrogen Energy Scandinavia:  En 3D-printad katalysator som skräddarsyr lösningar för ren energiproduktion.
Krafthem: Ett virtuellt kraftverk som skapar balans mellan elproduktion, lagring och konsumtion.
Ligna Energy: Utvecklar grön energilagring genom att skapa biobatterier gjorda av material från träd. 
Tvinn: Innovationen ”Tvinn Nebula” gör det möjligt att ställa om till en helt elektrifierad fordonsflotta inom ramen för befintliga elnät. 
Climate Hero: En klimatkalkylator som hjälper privatpersoner att beräkna sitt klimatfotavtryck.

Här kan du läsa mer om finalisterna!

Läs mer