Tuff ekonomisk situation för Bulletin – men chefredaktören har jättelön

Bulletin Media
Tuff ekonomisk situation för Bulletin – men chefredaktören har jättelön

Tobias Blixt

Reporter

Läget ska vara tufft på Bulletin enligt Expressens granskning av nyhetssajten. Men nya vd:n tonar ned hotet.

Turerna kring den svenska mediesatsningen Bulletin, som backats av en rad profiler, har varit många sedan nyhetssajten lanserades i slutet av 2020. Projektet lockade till sig flera namnstarka skribenter – men drabbades sedan av både interna bråk och tunga avhopp.

I mars i år kunde vi på Breakit även rapportera om att Paradox-grundaren Fredrik Wester, en av de mer profilerade investerarna, hade dragit sig ur Bulletin, alltså satsningen som han själv trodde skulle bli ett svenskt Wall Street Journal.

“Ganska snart, i början av februari, stod det klart för oss att vi inte delade uppfattning med huvudägarna om hur ett bolag bör drivas och bad därför om att bli utköpta, en transaktion som blev klar nu i veckan”, berättade han för Breakit då.

Nu avslöjar Expressen en rad detaljer om situationen på Bulletin. Det ska bland annat handla om nya interna stridigheter och brist på pengar. 

Samtidigt har Bulletin fått en ny vd i Jannik Svensson, den tredje personen på posten på mindre än ett år, och utan tidigare chefserfarenhet från annat än enmansbolag. Han rekryterades först till Bulletin som poddredaktör, efter att Ivar Arpi lämnat bolaget.

Den nya vd:n ska bland annat ha satt igång ett “omfattande sparpaket” eftersom att tidningen hamnat i en tuff ekonomisk situation, skriver Expressen.

Enligt uppgifter till tidningen ska Bulletins kostnader idag ligga på omkring 45 miljoner kronor på helårsbasis, vilket är drygt 30 miljoner kronor mer intäkterna på 13 miljoner och även betydligt högre än det startkapital som tidningen tog in inför lanseringen.

En stor kostnad ska vara lönerna, bland annat för medarbetare som slutat. Därutöver har chefredaktören Andrew Rosentahl, som arbetar från distans i USA, en lön på över 200.000 kronor i månaden, enligt Expressens källor. Det är betydligt högre än vad högsta cheferna på de stora svenska redaktionerna har i ersättning.

På en fråga från Expressen om Bulletin har svårt med betalningarna svarar Jannik Svensson:

“Det var en enskild aktieägare som skickade ut ett mejl där han tydligt skrev vad han ansåg, och det ledde till oro, bland anställda och investerare. Men det finns ingen majoritet som önskar rekonstruktion, det är bara rykten.”

Av Bulletins grundare Paulina Neuding, Pontus Tholin och Tino Sanandaji är det bara den sistnämnda som sitter kvar i styrelsen idag. Ingen av de tre har velat kommentera Expressens granskning.

Läs fler artiklar
LÄS MER