Trustrace tar in nya pengar – kan bli en “impact unicorn”

Backing mindsTrustraceImpact

Rebecka Löthman Rydå, investeringsansvarig på Industrifonden, och Shameek Ghosh, vd och grundare av TrusTrace. Foto: Jean Lapin

Martin Hävner

Martin Hävner

Reporter

Hållbarhetsplattformen Trustrace tar in 50 nya friska miljoner för att finansiera fortsatt expansion.

Bolaget kan bli en “impact unicorn”, tror den nya ägaren Industrifonden.

En SaaS-plattform som baseras på AI och blockkedjeteknik och som underlättar kundernas hållbarhetsarbete – Trustrace kan bocka av många av de karakteristiska drag som är typiska för de hetaste bolagen anno 2021. Och det är givetvis egenskaper som investerare letar efter (annars skulle de inte ju inte vara heta). 

Så att skriva själva pitchen kan inte har varit något större problem när Trustrace fick Industrifonden och Fairpoint Capital på kroken. Tillsammans med den befintliga ägaren Backing Minds, med Sara Wimmercranz och Susanne Najafi som frontfigurer, satsar de 50 miljoner på bolaget vars plattform ger modebolag och detaljister möjlighet att spåra och följa produkter i leverantörskedjan. 

"Kapitalet från den här investeringsrundan gör det möjligt för oss att fortsätta på vår snabba tillväxtresa", säger Trustrace vd Shameek Ghosh.

Avgörande spårbarhet

Stiftelsekontrollerade Industrifonden vill investera i bolag som bygger på “radikal innovation” och som kan har en positiv påverkan på samhället. Här kvalar Trustrace in, enligt fonden. 

“Spårbarhet och transparens i leverantörskedjan är avgörande för att detaljhandelsföretag ska bli hållbara. Därför är vi mycket glada över vår investering i Trustrace –marknadens ledande plattform. Vi är stolta över att stötta deras resa mot marknadsdominans samt att bli det första bolaget som kan kalla sig ‘impact unicorn’”, säger Rebecka Löthman Rydå som är investeringsansvarig på Industrifonden 

40 kunder

Hur mycket bolaget omsätter idag, framgår inte av det pressmeddelande som Trustrace har skickat ut med anledning av finansieringsrundan. Däremot nämns att bolaget har 40 kunder för närvarande, bland dessa Zalando, Filippa K och Coop. I databasen finns 8000 leverantörer och 250.000 produkter. 

Utöver Industrifonden tillkommer Fairpoint Capital i Trustrace ägarlista. Fairpoint har sprunget ur storbanken SEB:s venture cap-del och gör ofta investeringar tillsammans med Industrifonden.

"Industrifonden och Fairpoint Capital är perfekta partners för att öka takten i vår tillväxt och och driva på den globala expansionen av vår hållbara plattform. Vi är också glada över att fortsätta samarbeta med Backing Minds, som var vår första investerare”, säger Shameek Ghosh, Trustrace vd.

Läs mer