Till slut – Kivra får betalt för myndighetspost

Kivra
 Anna Bäck, vd på Kivra. Foto: Pressbild/Montage

Anna Bäck, vd på Kivra. Foto: Pressbild/Montage

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

Webbredaktör

Ska till slut få betalt för all post som myndigheterna skickar.

Den digitala brevlådan Kivra började förmedla brev från svenska myndigheter digitalt för över sju år sedan. Sedan dess har miljoner svenskar anslutit till tjänsten, en bidragande faktor har varit att man kan få deklarationen digitalt.

I dagsläget har 4,7 miljoner skaffat Kivra men bolaget har aldrig fått betalt för den post de förmedlar åt myndigheterna.

Men det ska det bli ändring på nu. I höstbudgeten står att regeringen under nästa år kommer att lägga fram ett förslag om ett auktorisationssystem med tillhörande ersättningsmodell. I klarspråk betyder det att de digital brevlådeföretagen kommer att få betalt för myndighetsposten som skickas via dem. 

"Det här är ett besked som vi har sett fram emot", säger Anna Bäck, vd på Kivra i ett pressmeddelande.

"Ersättningsmodellen är en fundamental byggsten för en långsiktigt hållbar marknad, och inte minst för att vi ska kunna planera vår verksamhet."

Kan öka intäkterna med 45 miljoner

Hon hoppas att systemen ska kunna vara på plats redan i mitten av nästa år. 

Hur mycket de ska få betalt är ännu oklart men till Dagens Industri säger Anna Bäck att Kivras intäkter kan ökas med ungefär 45 miljoner kronor, om ersättningen landar på den nivå som förhandlingarna ligger på. 

Ett minst sagt välkommet tillskott för Kivra som vuxit kraftigt de senaste åren men fortfarande blött pengar. Under åren har bolagets ägare, bland annat Karl-Johan Persson och Stefan Krooks gemensamma riskkapitalbolag 41:an invest och familjen Wallenbergs investmentbolag FAM, fått putta in kapital för att täcka kostnaderna. 

Förra året omsatte bolaget 139 miljoner men gjorde en förlust på 39 miljoner kronor.

Läs mer