Spelet bakom kulisserna i Draknästet – entreprenören ratade flera investerare

MeitnerDraknästet
Jacob de Geer, finansiär i SVT:s Draknästet och Adrian Andersson, grundare av Meitner. Foto: SVT/Montage

Jacob de Geer, finansiär i SVT:s Draknästet och Adrian Andersson, grundare av Meitner. Foto: SVT/Montage

Åsa Johansson

Åsa Johansson

Reporter

Dubbelt så mycket kapital och fyra drakar på kroken. Adrian Andersson erbjöds betydligt mer än han ställt in siktet på i SVT:s Draknästet. Nu kan Breakit berätta att ett helt annat avtal slöts bakom kulisserna – och att entreprenören inte endast var där för pengarna.

”Hela världen ställs om digitalt, skolan också.”

Så inleder Adrian Andersson, vd och grundare av Meitner, sin pitch i säsongens sista avsnitt av Draknästet.

It-systemen som används inom skolan i dag är gamla och svårhanterliga, menar Andersson, och slår fast att många kan relatera till problematiken. Men han säger sig ha knäckt koden – med en ny plattform som enkelt samlar allt skolan behöver. 

”Baserat på den senaste tekniken kan vi automatisera arbetsflöden i skolan som i dag tar extremt mycket kraft och arbetstid. Vi kan exempelvis lägga scheman på bara några minuter, som i dag tar skolan flera hundratals timmar", säger Adrian Andersson i avsnittet.

Han söker en investering om en miljon kronor för 2,5 procent av bolaget. Och värderingen av företaget har han satt till 40 miljoner kronor.

Fyra av drakarna nappar på idén – endast Shervin Razani avstår. Men finansiärerna går inte med på Anderssons ursprungliga bud. De tycker även att värderingen är för hög. 

Sara Wimmercranz, Jacob de Geer, Lena Apler och Jonas Eriksson kliver bort från strålkastarljuset och pratar ihop sig. När de kommer tillbaka tar Wimmercranz till orda: 

”Vi har pratat ihop oss och ser att vi alla sitter på olika styrkor som på olika sätt kan tillföra någonting till din verksamhet”, säger Wimmercranz.  

Men drakarna tror att Andersson kommer att behöva betydligt mer kapital än det han presenterar och de är beredda att skjuta till ytterligare medel. Men då vill de också ha en större bit av kakan. 

”Vi är beredda att gå in på en värdering på 25, vilket tar dig en liten bit upp från förra rundan. Och vi är beredda att gå in med 2 miljoner kronor tillsammans – 500 000 var”, fortsätter Wimmercranz.

Förhandling i tv

Andersson och finansiärerna förhandlar och slutligen landar investeringen på två miljoner kronor för 7,4 procent av bolaget, och värderingen landar på 28 miljoner kronor. Det blev alltså Sara Wimmercranz, Lena Apler, Jacob de Geer och Jonas Eriksson som gick in med kapital i bolaget. 

“Det känns jättebra”, säger en leende Adrian Andersson när han kliver av scenen i programmet. 

Det var i alla fall vad tittarna fick se.  Men bakom kulisserna fortsatte förhandlingarna.

Vad tittarna inte visste om var att Meitner redan hade inlett en pågående investeringsrunda när Adrian Andersson klev in i Draknästet. Målet var att få in omkring 5 miljoner kronor i rundan - och när programmet spelades in var drygt 4 miljoner redan säkrade från annat håll.

”Vi behövde en miljon till och då var Draknästet en bra strategi, annars hade vi behövt leta upp den sista miljonen någon annanstans”, säger Adrian Andersson till Breakit.

Att ta in två miljoner i kapital genom programmet blev alltså för mycket och Andersson valde att tacka nej till både Sara Wimmercranz och Lena Apler, som enligt avsnittet skulle investera 500 000 kronor var. Meitner tackade även nej till andra investerare som ville hoppa på tåget i rundan, berättar Andersson. När rundan slutligen stängdes – med Erikssons och De Geers drakinvestering inkluderat – landade den totala potten på 5,8 miljoner kronor från ett tiotal investerare. 

Men entreprenören hade siktet inställt på mer än kapitalet när han sökte till programmet.

”Pengarna var egentligen en bonus. Vi ville ha med tunga namn på resan, och vi hoppades på att Jacob de Geer skulle nappa, eftersom han har mycket kunskap i att utmana trögrörliga branscher. Så kapitalet var en mindre del – det var Jacob som var målet.”

Hur kommer det sig att du valde bort Apler och Wimmercranz, men valde att ta in kapital från Eriksson? 

“Vi valde att hålla oss till en miljon som vi sökte från början, för att inte spä ut för mycket. Vi fick ett bra intryck av Jonas som kunde sätta ihop oss med ett par skolor inom kort tid, och visade ett bra engagemang i Meitner”, säger Andersson. 

Planer för mer kapital

I dag, drygt nio månader efter att programmet spelades in, har ett pilotprojekt påbörjats i närmare tio skolor runt om i landet, där både förskolor, fritids och gymnasieskolor deltar, för att testat Meitners plattform. Enligt Andersson gick plattformen live i augusti i år och fler skolor kommer att ansluta i början av 2022 för att plattformen då ska börja användas i vad Andersson kallar för “skarpt läge.”

Men för att skala upp mer än så behövs ytterligare kapital. Nu ska Meitner ta in 10 miljoner i slutet av året. 

”Vi har en del befintliga ägare som vill vara med i nästa runda också, men vi har också dialoger med fler intresserade investerare.”

Pengarna ska bland annat användas till att nå ut till fler kommuner och skolor. Och i marknadsföringsledet gav närvaron i Draknästet en ordentligt skjuts. 

Vad betyder det för Meitner att vara med i SVT på bästa sändningstid?

“Det är klart att det är ett sätt för oss att nå ut. Det är jättebra att vi har tagit fram en lösning som skolorna verkligen behöver, men då måste de också veta att vi finns.”

Något som berör oss alla, inte minst näringslivet, är den högaktuella klimatfrågan. Hur jobbar ni för att bli mer klimatvänliga?

“Man kan vrida och vända på klimatfrågan ganska mycket. Att jobba med mjukvara är ganska stor skillnad från industrin – vi gör inga transporter av gods och vi har kartlagt utifrån servrar hur mycket vi släpper ut. Och när det kommer till transporter försöker vi köra så mycket eldrivet vi kan", säger Adrian Andersson.

Läs mer