Sök

Efter svåra olyckan – nu vänder grundaren Elvira Eriksson motvinden i klockbolaget Mockberg

Mockberge-handel
Elvira Eriksson bröt nacken efter en svår ridolycka. Ett pår senare är hon tillbaka i vd-rollen samtidigt som företaget gör sin bästa månad någonsin. Foto: Privat/Press/Montage

Elvira Eriksson bröt nacken efter en svår ridolycka. Ett pår senare är hon tillbaka i vd-rollen samtidigt som företaget gör sin bästa månad någonsin. Foto: Privat/Press/Montage

Åsa Johansson

Åsa Johansson

Reporter

Samtidigt som pandemin skakade om klockbolaget Mockberg råkade grundaren och vd:n Elvira Eriksson ut för en olycka som kunde ha kostat henne livet.

Nu har företaget sin bästa månad någonsin i ryggen – och skiftar fokus för att växa i Sverige.

Allt gick väldigt snabbt.

Hästen närmade sig hindret. Men innan ekipaget hann hoppa gick något plötsligt fel. Hästen snubblade och Elvira Eriksson föll handlöst mot marken. 

De kommande tio dagarna spenderade hon på sjukhus och vårdades för bruten nacke. 

“Du borde köpa en trisslott.” Enligt läkaren hade Elvira Eriksson haft änglavakt. Hon kunde lika gärna blivit förlamad eller omkommit. 

Olyckan inträffade hösten 2020. Idag är hon tillbaka på jobbet.

“Jag hade extrem tur”, säger Elvira Eriksson.

För många av Breakits läsare är Eriksson känd som en av grundarna av Mockberg, som vuxit genom försäljning av armbandsur både på nätet och till återförsäljare i butik, och som drog igång 2015. 

Men som för många andra verksamheter stötte bolaget på patrull när pandemin slog till: försäljning minskade både på nätet och i butiker, varav det sistnämnda vid den tidpunkten stod för 80 procent av bolagets total försäljning. 

“När pandemin kom tänkte vi shit, vad gör vi nu. Sen hände olyckan.”

Vad som följde var ett långt år av vad Eriksson beskriver som “väldigt fysiskt och psykiskt smärtsamt”, både för henne personligen, men också som bolagsgrundare och numera vd.

“Som entreprenör kan man inte sjukskriva sig eller lämna över ansvaret till någon annan. Du måste resa dig upp igen, oavsett vad som händer.”

Omsättningen under året landade på 10,7 miljoner kronor, något som Eriksson benämner som det sämsta året sedan Mockberg grundades – och kan förklaras uteslutande av pandemin och olyckan. Bolaget gjorde en förlust på 600 000 kronor.

Men i september i år vände vinden. Eriksson återhämtar sig mer och mer och det blev dessutom bolagets bästa månad någonsin. Försäljningen rusade och utbudet hade nyligen blivit större, då bolaget tagit in de första nya klockorna sedan pandemin bröt ut. 

“Vi har aldrig sålt så mycket på nätet som vi gör nu", säger Elvira Eriksson.

Uppsvinget kom däremot inte från klar himmel – mycket har hänt inom Mockberg under pandemin, samtidigt som Eriksson har tillfrisknat allt mer.

Flera framgångsfaktorer

Webbsidan har förbättrats och nu pågår en övergång till att den ska översättas till svenska, efter att ha varit på engelska sedan den rullades ut. Samtidigt väljer bolaget nu att fokusera på den svenska marknaden.

“Alla satsningar vi har gjort i Europa tidigare kommer vi att skala ner och backa hem till Sverige för att satsa på att bli ännu större här. Och vi vill växa både på nätet och i butiker”, säger Eriksson och fortsätter: 

“Det är väldigt många som misslyckas när man försöker ta många markander på kort tid, och det är något som vi också har haft svårt med. Så nu fokuserar vi på Sverige innan vi gör comeback på den Europeiska marknaden”, säger Eriksson.

Finns det någon risk för omsättningstapp när ni skalar ned försäljningen på den europeiska marknaden? 

“Ja, risken finns ju, men ambitionen är att växa även om vi väljer att endast fokusera på Sverige online”, säger Eriksson.

Det är dock inte helt sant att bolaget endast har den svenska marknaden på sin radar. Bolaget har enligt Eriksson god försäljning på nätet i både Norge och Japan, och den sistnämnda är Mockbergs tredje största marknad. 

Breakit har tidigare rapporterat om framgångssagan kring bolaget Tom Hope, med armband om flaggskeppsprodukt. Bolaget gick som en raket relativt snabbt efter lansering – för att inom några år försättas i rekonstruktion för att överleva. Men Eriksson är inte orolig för att Mockbergs, vars verksamhet är inom ett liknande segment, ska gå samma öde till mötes. 

“Om Mockberg bara skulle ha haft e-handel skulle det kanske kunna bli så. Men nu sker en stor del av vår försäljning hos återförsäljare i butik. Vi behöver inte ett jättestort team och vi kan skala upp med det team vi har idag. Vi behöver inte heller en jättestor omsättning för att klara oss, även då man aldrig ska ta omsättningen för givet”, säger Eriksson. 

Vad Mockberg har för omsättningsprognos i år menar vd:n är svårt att säga och konstaterar att en ”prognos är bara en prognos.”

“Man vet aldrig hur verkligheten faller ut. Kommande tre månader står historiskt för ungefär 40 procent av vår totala omsättning, Baserat på det omsätter vi troligen 12 till 13 miljoner i år samt går med vinst. Men som sagt, man vet aldrig.”

Kroniska nacksmärtor

Elvira Eriksson återhämtar sig mer och mer. Men hon berättar samtidigt om stelhet, kroniska smärtor i nacke och axel samt känselbortfall i delar av ena handen.

“I det här förlorade jag också mitt största intresse, som är ridningen. Och det är traumatiskt. Men man har inget annat val än att fortsätta kämpa”, säger Eriksson och fortsätter: 

“Varje dag är viktigt och värdefull – man vet aldrig vad som kan hända eller när allting plötsligt tar slut. Så ta hand om dig.”

Elvira Eriksson har även själv gått ut och berätta om olyckan i ett inlägg på LinkedIn, som hyllats av många.

“Det galna i allt är att jag är tacksam över allt som hände förra året. Även om jag fortfarande har smärtor från olyckan så är allt så mycket klarare nu.”

Läs mer