Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Så ska Dynamic Code gå vidare – "flera spår"

Backing Minds Sara Wimmercranz, Susanne Najafi, Dynamics ordförande Petter Lundström och grundare Anne Kihlgren. Foto: Pressbild/Montage
Backing Minds Sara Wimmercranz, Susanne Najafi, Dynamics ordförande Petter Lundström och grundare Anne Kihlgren. Foto: Pressbild/Montage

Giftermålet med Aegirbio ställdes in och Dynamic Code måste nu fortsätta leva som singel eller försöka hitta en ny parter.

Breakit har fått tag på bolagets ordförande Petter Lundström som berättar exakt när miljardaffären sprack och vad som är plan B och C.

“Vi arbetar med olika spår”, säger han.

Martin Hävner

Martin Hävner

martin@breakit.se

Reporter

Nej, det gick till slut inte. Grunden i det föreslagna samgåendet mellan hälsovårds- och labbolagen Aegirbio och Dynamic Code utgjordes av den förstnämndas aktiepris, en kurs som blåstes upp till ohållbara nivåer under sommaren och den tidiga hösten.

När bubblan sprack, med hjälp från annat Aegirbios svajiga kommunikation på flera punkter, föll aktien 50-60 procent från budtillfället. Värdet på det aktiebaserade budet smälte därmed ihop.

“Kursutvecklingen och de förseningar Aegirbio aviserat gör att vi inte ser att den här affären kan gå ihop”, säger Dynamic Codes ordförande Petter Lundström till Breakit.

Han säger att beslutet av avbryta affären togs redan innan SVT:s nyhet på torsdagskvällen om kopplingar mellan Aegirbios partners och en stor momshärva.

“Det har växt fram och diskuterats den senaste veckan”, säger Petter Lundström om skilsmässobeslutet. 

Vad är plan B för Dynamic Code nu?

“Det dagliga arbetet på Dynamic Code har fortsatt som vanligt under den här processen. Vi ser att vi har en produkt som ligger rätt i tiden, vi har flera nya spännande samarbeten i vår pipeline och pengar i kassan, så vi fortsätter som planerat. När det gäller den långsiktiga visionen arbetar vi vidare med flera olika spår, där Aegirbio var ett av dem”, svarar Dynamic Codes ordförande. 

Vilka olika spår är det? 

“Vår långsiktiga vision är att skala upp och internationalisera bolaget. Här finns olika spår – både notering och industriella samarbeten. Detaljer kring detta kan jag inte gå in på”. 

Affären med Aegirbio var inte bara en industriell affär. Det var även ett sätt för Dynamic Code att ta sig in på börsen och ge ägarna en möjlighet att likvidera hela eller delar av innehavet. 

På ägaren DC Partners informationsmöte häromdagen uppgavs att Dynamic Codes arbete med att söka sig till börsen på egen hand inte gått så bra. Varför är en noteringen inte aktuell i det här läget? 

“En IPO är kostsam i tid, resurser och pengar och det kan vara utmanande att hantera tajming och förväntningar, men en noterad miljö finns med bland våra alternativ. Mer detaljer kan jag inte ge”, svarar Petter Lundström. 

Om ni nu tycker att affären är industriellt riktig – är ett alternativ att ta upp diskussioner med Aegirbio igen och förhandla om villkoren? 

“Jag har svårt att se att det kommer att förändras i närtid. Detta var ett av flera spår vi jobbar på när det gäller Dynamic Codes långsiktiga utveckling. Vi har en bra position på marknaden, stadig kassa och ser en spännande framtid”. 

Petter Lundström, som via bolaget Palm Venture Capital äger 5 procent av aktierna i Dynamic Code, var en av de fyra storägarna med sammantaget drygt 50 procent som inledningsvis tackade ja till budet, men som nu kommit ur avtalet. 

Dynamic Codes grundare Anne Kihlgren säger till Breakit att hon sitter i möte hela fredagen och hänvisar frågor till Petter Lundström. 

En annan storägare är Backing Minds med 15 procent. Backings Minds grundare Sara Wimmercranz och Susanne Najafi hänvisar i nuläget också till Dynamic Codes ordförande Petter Lundström.  

Läs mer