Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Nya turer i Aegirbio – indraget i bedrägerihärva

Martin Linde, vd Aegirbio, Anders Ingvarsson, styrelseordförande. Foto: Press/Faksimil/Montage
Martin Linde, vd Aegirbio, Anders Ingvarsson, styrelseordförande. Foto: Press/Faksimil/Montage

Aktien i Dynamic Codes friare Aegirbio har fallit brant under de senaste veckorna. Nu kommer nästa smäll.

SVT avslöjar att det finns kopplingar mellan ett omfattande bedrägeri och Aegirbios orderpartners och en aktör som deltagit i bolagets färska nyemission.

Martin Hävner

Martin Hävner

martin@breakit.se

Reporter

Aegirbio, som häromveckan la ett bud på labbolaget Dynamic Code, steg brant under våren och sommaren, bland annat efter att bolaget aviserat order värda flera hundra miljoner kronor avseende covid-tester till Asien. 

Orderna har gått via ett nystartat bolag med bas i Gävle, Nowmed, som i tur anlitat ett bolag för att sköta transporterna ut i världen. I detta bolag finns, enligt SVT:s granskning, flera styrelseledamöter från ett av de bolag som enligt Skatteverket är inblandat i stor bedrägerihärva gällande moms och mobiler

Bestört

“Jag reagerar med bestörtning”, säger Aegirbios vd Martin Linde till SVT, och han betonar att det handlar om affärer som gjorts av samarbetspartners och inte av Aegirbio själva.

Kopplingarna stannar inte där. När Aegirbio genomförde en riktad emission för att finansiera kontantdelen i budet på Dynamic Code köpte fyra aktörer aktier. En styrelseledamot i en av dessa köpare är enligt Skatteverket inblandad i samma momshärva. 

I ett separat pressmeddelande som Aegirbio skickade ut på torsdagskvällen skriver bolaget att de inte var inblandade när avtalet med det aktuella transportbolaget skrevs.

“Aegirbio tar bestämt avstånt från kriminell verksamhet och vill inte på något sätt förknippas med sådan eller personer involverade i sådan verksamhet”, skriver bolaget i pressmeddelandet som är undertecknat av styrelseordförande Anders Ingvarsson.

Värdefall

Aegirbio la ett bud på Dynamic Code, som är listat på handelsplattformen Pepins, den 17 september värt cirka 1,5 miljarder. Budet var huvudsakligen baserat på aktier i Aegirbio och eftersom kursen har fallit brant de senaste veckorna är budet numera värt lite mer än 500 miljoner kronor. 

Bland de aktörer som tackat ja till budet finns Backing Minds, med tv-draken Sara Wimmercranz som en av frontfigurerna, och Dynamic Codes grundare Anne Kihlgren

Läs mer