Sökte drakar för att förändra hur vi bygger – men dealen är inte klar än: “Förbereder oss för en större kapitaliseringsrunda”

Wood tubeHållbarhetDraknästet

Drakarna Jacob de Geer och Shervin Razani, tillsammans med Tobias Söderbom Olsson. Foto: Press

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Wood tube ska fixa hållbara reglar av papp till husbyggen.


När det värmländska bolaget Wood tube klev in i Draknästet var det med förhoppningen om att gå hem med 2 miljoner kronor i utbyte mot 10 procent av bolaget. När de klev ut var dealen dock en annan: drakarna Jacob de Geer och Shervin Razani hade båda förhandlat till sig 6,5 procent var – alltså 13 procent för totalt 2 miljoner kronor.

När Breakit når bolagets vd Tobias Söderbom Olsson befinner han sig i Tyskland och kollar på maskiner som ska användas när bolaget drar igång produktionen på riktigt någon gång strax efter årsskiftet. Dealen som slöts med drakarna i nästet är däremot ännu inte slutförd. 

“Vi är fortfarande i avtalsfasen, så det är inte helt färdigt ännu. Egentligen kan jag nog inte säga allt för mycket nu”, berättar han men avslöjar ändå att kapitalrundan har förändrats lite.

“Vi förbereder oss för en större kapitaliseringsrunda där vi tar in kapital för att finansiera vår nya produktion som ska byggas upp nu. Det kräver mer pengar.”

Vill förändra byggbranschen

Wood tube grundades egentligen redan 2016, men har lagt flera år på produktutveckling och senare även certifiering. Tanken är att förändra hur fastigheter byggs där reglar av papper ska ersätta dagens alternativ av stål eller trä. Vinsterna är många, menar Tobias Söderbom Olsson. 

“Efterfrågan på skogen ökar och man vill ersätta så mycket som möjligt med råvara från skogen. Då är det bra att kunna använda den så effektivt som det bara går och det tycker jag att vi är bra på. Reglarna görs av papper, och om man tittar på hur papper tillverkas så är det mycket spill från övriga delar av skogsindustrin, flis och sånt.”

Hur mycket utsläpp tjänar man genom att ersätta trä och stål med pappersreglar?

“Om man jämför regel för regel så kan man säga att vi sparar 92 procent koldioxid jämfört med om stål använts. Vi brukar inte jämföra oss med trä, för i grunden gillar vi träbyggande. Men vi kan få ut ungefär fyra gånger fler reglar ur varje träd om vi gör pappersreglar istället för träreglar.”

Tobias Söderbom Olsson lyfter också fram att reglarna även är bra ur säkerhetsperspektiv för de som ska lyfta och arbeta med reglarna. 

Wood tube är också en av deltagarna i Breakits klimatutmaning Impact Challenge i år. Där utmanar Breakit företag att bli så klimatvänliga som möjligt på 30 dagar – och anmälan är öppen (helt gratis).

Vad hoppas ni uppnå med utmaningen?

“Vår produkt är klimatsmart, det är hela grunden i produkten. Men vi vill också bli mer klimatsmarta internt i bolaget. Så det är framförallt därför, samt för att lära oss från andra som också är med i utmaningen.”

Under 2020 hade Wood tube ännu inte kommit igång med försäljningen och när bolaget stod framför drakarna hade produkten inte heller testats i kommersiella byggnationer. Nu har de däremot fått in Vasakronan och Veidekke som första kund där deras regel används vid byggnation av Strömhuset i Göteborg, berättar Tobias Söderbom Olsson. 

Hur kan ni själva arbeta ytterligare för att påverka hållbarheten i branschen?

“Något som jag tycker är kul är att det faktiskt är de stora bolagen som driver den miljömässiga utvecklingen framåt. För det är också de som kan ställa krav och förändra standarden. En annan del som vi tänker på är att byggprodukter ofta emballeras i plast, men vi vill inte gärna göra en klimatsmart pappersprodukt och se att den hamnar i ett plastemballage, där ska vi se till att hela vår kedja ses över.”

Läs mer