Ministern: Startups kommer nog inte hålla med utredaren om allt

Optioner
Ministern: Startups kommer nog inte hålla med utredaren om allt

Foto: Bertil Ericson / TT

Johanna Ekström

Reporter

Magdalena Andersson (S) tror att remissinstanserna kan komma att ha en rad “intressanta synpunkter” på utredningen om personaloptioner.

Förslaget om ändrade regler för optioner i startups ligger nu på finansdepartementets bord. Nästa steg är att berörda parter, som företag i branschen och ett antal myndigheter, ska säga sitt i en remissrunda. 

Magdalena Andersson säger att en del parter sannolikt kommer att ha synpunkter på begränsningen av vilka bolag som ska ingå - exempelvis att vissa bolag inom finans inte får ta del av de mer förmångliga reglerna.

Utredaren menar också att det inte finns tillräckligt med forskning som visar att den här typen av skatterabatt faktiskt gynnar tillväxten.

“Det blir en intressant fråga för remissinstanserna, det ska bli intressanta att se vad de svarar. Jag tror att en del startupföretag kommer ha en annan syn där”, säger Magdalena Andersson.

När det kommer till utsikter att få förslaget genom riksdagen vill Magdalena Andersson invänta remissinstansernas svar innan hon uttalar sig.

“Först då ska regeringen fatta beslut kring om och hur vi ska gå vidare”.

Så det här kan bli en utdragen process?

"Ja och nej. Det beror på vad vi får för svar. Men vi måste följa den vanliga lagstiftningsprocessen", säger Magdalena Andersson.

När det kommer till EU-kommissionen, som också måste godkänna förslaget, menar hon att det är något som utredaren haft med sig i arbetet.

“Utredaren har försökt lägga sig nära det brittiska systemet som redan godkänts”, säger hon.

Varför behövs den här typen av förslag?

"Jag har själv träffat många grundare vid ett flertal tillfällen och det här är en av flera frågor som man brukar ta upp”, säger hon och fortsätter:

“Det är fantastiskt att vi har så många spännande nystartade företag och att det är ett sådant driv kring marknaden i Sverige. Det finns så himla många bra idéer som det startas många nya bolag kring, sådant som gör att man blir stolt över att vara finansminister i Sverige”.

Läs fler artiklar
LÄS MER