Sök

Northvolt planerar investera 6,6 miljarder kronor i forskning och utveckling

NorthvoltBatterier

Peter Carlsson, vd och medgrundare av Northvolt. Foto: TT

Finwire / Breakit

Finwire / Breakit

Expanderar Northvolt Labs som ska gå från 400 till omkring 1000 nya anställda i Västerås.

Det svenska batteribolaget Northvolt planerar att investera 750 miljoner dollar, motsvarande 6,6 miljarder kronor, i forskningen i Sverige. Det handlar om satsningar på Northvolt Labs, och som ett led i detta kommer bolaget bland annat att inrätta det första campuset inom forskning och utveckling, FoU, som täcker hela batteriekossystemet.

Det uppger vd Peter Carlsson till Reuters.

Northvolts satsning kommer också leda till fler anställda, från 400 till minst 1.000 i Västerås, och skapandet av ett center där kunder kan experimentera med batteritekniker och elektrifieringen.

"Genom att etablera ett campus där industriella aktörer kan engagera sig, som är omgivet av alla nödvändiga anläggningar, är det vår övertygelse att vi kan lägga grunden för att Europa ska bli den ledande regionen för en teknik som är kärnan i loppet för att minska koldioxidutsläppen”, säger Peter Carlsson i ett pressmeddelande.

Batteribolaget, som backas upp av bland annat Volkswagen och har säkrat finansiering på drygt 6,5 miljarder dollar, siktar på att ta en fjärdedel av den europeiska marknaden 2030. Globalt sett domineras marknaden idag av asiatiska aktörer som kinesiska Catl och sydkoreanska LG Chem.

LÄS OCKSÅ: Unik lista – Northvolts hemliga ägare (namn för namn)

Läs mer