Sök

Utmanaren om statens stora satsning: "Väldigt många underskattar vilken arbetsinsats som krävs"

Modular FinanceStartup SwedenStartups

Petter Hedborg, grundare och vd på Modular Finance och Lisa Nordlund, kommunikationschef på Startup Sweden. Foto: Press

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Flera har försökt. Nu hoppas myndigheterna att deras gemensamma satsning på en databas över techbolag i Sverige ska lyckas.

Svenska staten står som finansiär bakom en ny plattform och databas som ska samla information om startups och techbolag. Den heter Sweden Tech Ecosystem och liknar lite ett svenskt crunchbase, med information om värderingar och investeringsrundor i olika bolag. Men det ska också koppla ihop svenska bolag med både nationella och internationella nätverk bestående av både beslutsfattare, arbetssökande och investerare. 

Initiativet liknar flera privata initiativ som antingen finns på marknaden eller som tidigare har lanserats men lagts ned. Petter Hedborg är grundare och vd på Modular Finance som tillhandahåller tjänsten Holdings där ägardata samlas om både noterade och onoterade bolag. 

Han ser däremot lugnt på den nya statliga tjänsten.

“Jag ser ingen överlappning med vår tjänst. Min första känsla var att detta blir ett nytt försök på vad Nordic Tech List försökte uppnå, men saker som ser likt ut på ytan blir sällan särskilt lika i slutändan. Vi är supernischade på specialistdata kring just ägande, vi är inte ett verktyg för bredare screening”, säger han till Breakit och fortsätter.

“Sen är det alltid intressant när det kommer nya databastjänster om de ska lyckas upprätthålla datan över tid.”

Vad tror du om chanserna att lyckas med en sån databas?

“Jag vet inte, är mitt svar. Allt går, men väldigt många underskattar vilken arbetsinsats och långsiktighet som krävs för att dag ut och dag in hålla kvalitet i en databas. Det går inte fokusera på en snygg paketering för databasen är inte bättre än den senaste datan.”

Lisa Nordlund är kommunikationschef på Tillväxtverkets program Startup Sweden, en av aktörerna bakom den nya satsningen, tillsammans med Business Sweden, Svenska Institutet och Vinnova. Enligt henne finns det en grundläggande teknik bakom plattformen som redan har testats i flera länder, men att de också ska arbeta för att plattformen ska bli ännu bättre framåt.

“Vi kommer att arbeta med olika delar när det kommer till datan på plattformen. Dels arbetar vi med en leverantör, Dealroom, som levererar själva plattformen till oss. De har arbetat med andra länder tidigare med det här. Sen kompletterar vi också med egna uppgifter och listor”, säger hon och fortsätter.

“Jag tror att vi kommer lära oss väldigt mycket över tid för att hålla databasen uppdaterad och korrekt. Det här är en levande plattform. Vi kommer jobba med att kontinuerligt förbättra kvalitén, även genom att engagera hela ekosystemet. Det finns redan idag möjlighet för bolag och andra aktörer att "äga" sin egen profil för att uppdatera informationen och lägga till nyheter.”

Liknande plattformar finns redan i länder som Frankrike och Storbritannien, men också i städer som Berlin och Amsterdam. Här i Sverige ville man inkludera hela landet.

"Vi har exempelvis sett att Danmark häromveckan valde att lansera sin plattform över hela landet. I andra länder fokuserar man på olika städer, så som att man i Finland utgår från Helsingfors. Vi valde att lansera över hela Sverige. För oss har det varit viktigt att knyta ihop alla regioner. Mycket fokus läggs ofta på Stockholm men vi vet att det finns många innovativa bolag och entreprenörer över hela landet”, säger Lisa Nordlund.

Läs mer