Sök

ANALYS: TOBIAS BLIXT

Jag testade NFT-hajpen – och min förmögenhet ökade med 6500 procent

KryptovalutaBlockchainNFT
Tobias Blixt är reporter på Breakit. Foto: Press/Montage

Tobias Blixt är reporter på Breakit. Foto: Press/Montage

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Breakits reporter Tobias Blixt har levt med ena foten i NFT-världen hela året och fascineras över branschen som håller på att växa fram.

Det är dags för paketsläpp i NBA Topshop. I den amerikanska startupens Discord-grupp (en kommunikationstjänst) samlas hoppfulla spekulanter för att försöka få chansen att köpa ett nytt paket med digitala basketkort. Det är tydligt att många inte har en tanke på att samla några särskilda kort, hitta spelare från sitt favoritlag eller kanske försöka göra sin samling komplett. Istället rör diskussionerna främst vilka värderingar korten kan få efteråt – och när paketen väl är släppta är känslan att det snarare handlar om att försöka haussa upp sina egna kort så mycket som möjligt i hopp om att göra den bästa affären. 

Själv har jag en – journalistiskt lämplig – passiv roll. Jag lyssnar in på spekulationerna och tittar på klockan som tickar ned. Den här gången handlar det om lite ovanliga kort på pensionerade spelare från den amerikanska basketligan WNBA. 

17.725 paket släpps lös och jag ligger ungefär 1000 placeringar längre bak än så i kön. Det brukar betyda att jag blir utan, men den här gången lyckas jag ändå få chansen att köpa ett paket innan de tar slut. Kanske är det hajpen som har minskat betydligt sedan mars när samlarmanin var som högst. Kanske är det prislappen på 79 dollar för 4 kort som avskräcker många.

Jag väljer ändå att slå till. De 120 kronor som jag skrev om att jag investerade i våras visar nu 3000 kronor på plattformen så jag känner mig trygg med köpet – och i värsta fall får jag i alla fall skriva en text om mitt misslyckande som NFT-investerare. 

Ett ovanligt kort senare och jag har dubblat pengarna på kontot. Yolanda Griffiths matchvinnande skott i en match mot Los Angeles Sparks 1999 – det kortet kunde jag sälja för 320 dollar, de andra för ytterligare några hundralappar. Totalt har de där första 120 kronor nu vuxit till sig med närmare 6.500 procent till omkring 8000 kronor (nuvarande värde på mina få kvarvarande kort inräknat).

Är det nu jag lämnar Breakit för att helt fokusera på att köpa och sälja digitala samlarsaker? 

Nej, verkligen inte. 

Jag vill vara tydlig med att jag ser NFT:er som en intressant teknisk utveckling som öppnar många möjligheter. Men under mina 9 månader på NBA Topshot har korten visat sig vara väldigt volatila och jag har haft en väldigt försiktig approach och jag vill inte på några sätt att det ska framgå som ett enkelt sätt att tjäna pengar – för min del har närmandet varit samma som jag skulle ha för en trisslott men med ny intressant teknik. 

Senast i förra veckan kunde också Vice rapportera om en stor bluff som drabbat tusentals investerare. Där skaparen bakom NFT-projektet Evolved Apes ska ha försvunnit med 2,7 miljoner dollar, pengar som bland annat skulle gått till att betala konstnären bakom bilderna och löften om flera anslutna projekt.

Men samtidigt råder det ingen tvekan om att NFT-världen är spännande och att det nu börjar finnas användningsområden för alla kryptovalutor människor har samlat på sig genom åren.

Folk har börjat samla på digital konst, skaffar sig någon form av äganderätt till populärkulturella digitala fenomen och spelar spel. Än så länge är det väldigt mycket spekulativ verksamhet det handlar om, och det finns många frågetecken kring hur hållbart det egentligen är – både ekonomiskt och ur ett klimatperspektiv. 

Jag har skrivit mer om exakt vad en NFT är i den här texten från när hajpen var som högst i februari och mars tidigare i år. Den som köpte många kort då riskerar sannerligen att ha förlorat en del pengar fortfarande.

Sedan dess har det hänt en hel del. Stora institutionella investerare som Softbank har varit ledande i en investering på 680 miljoner dollar i fantasy fotbollsspelet Sorare och Dapper Labs, bolaget bakom NBA Topshot tog in 250 miljoner dollar till en värdering av 7,6 miljarder dollar.

Strax innan sommaren skrev jag också om ängelnätverket True Global Ventures som satsar stort på bolag inom blockchain, krypto och NFT. Men de är inte de enda svenskarna som har fått upp ögonen för fenomenet. 

Forza Football-appens grundare Patrik Arnesson och Techprofilen Andreas Thorstensson är två andra Breakit-bekanta namn som tror på formatets framtid. 

I den här artikeln kan ni läsa mer om svenskarna som satsar på NFT och om varför de tror att det här är nästa stora grej.

Själv är jag faktiskt ganska nöjd med att ha sparat ihop till en ny cykel genom min basketinvestering, men ser med spänning fram emot att se om det här blir det första riktiga användningsområdet för kryptovalutor och om det kan utvecklas till att bli någonting mer än den spekulativ verksamhet som det främst rör sig om idag. 

LÄS MER: NFT har kallats både konsträddare och klimatdödare: “Det är ingen fluga”

LÄS MER: Nya tekniken vill revolutionera hur vi ser på ägande – här är techprofilerna som satsar

Läs mer