Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Charlotte Berg tar det 25-åriga Luleåbolaget Compodium till börsen

Charlotte Berg

“Det här är ett ypperligt tillfälle för Compodium”, säger bolagets vd Charlotte Berg.


Towe Boström

Towe Boström

towe@breakit.se

Reporter

Luleåbolaget Compodium fyller snart 25 år – och är hetare än någonsin med sin SaaS-tjänst för säkra krypterade videomöten. Bolaget, som grundades av Bengt Grahn, satsade från början på att hjälpa internationella storbolag med att styra upp videokonferenser men har på senare tid ändrat fokus. 

Nu arbetar de med att kryptera videomöten, en tjänst som efterfrågas av många europeiska bolag som inte vill förlita sig på de amerikanska jättarna vars produkter inte alltid går hand i hand med GDPR-regler.  

Utöver grundaren Bengt Grahn är investmentbolaget Concejo (som tidigare hette Consilium och som är noterat) större ägare i bolaget och nyligen investerade även fastighetsmiljardären Erik Selin. För över ett år sedan tog Charlotte Berg över vd-posten med uppdraget att utveckla och driva tillväxt. 

Compodium har därefter utvecklat en egen mjukvaruprodukt och omsatte 39 miljoner kronor under förra året, vilket motsvarar en ökning med 25 procent jämfört med föregående år. I början av sommaren uppgav Charlotte Berg att de årligt återkommande intäkterna för den egenutvecklade mjukvaran, ARR, redan stigit med 50 procent i år.    

”Det har varit ett år av otroligt mycket arbete, och det har samtidigt varit väldigt roligt att växa så snabbt som vi gjort. Vi har fått in erkända investerare som backar upp oss och vi har haft utrymme att ta stora beslut. Vi är ett helt annat bolag idag”, säger Charlotte Berg. 

Går till First North 

Charlotte Berg har erfarenhet av att leda börsbolag och var tidigare vd för noterade IDL Biotech. Hon har därför, inte helt oväntat, flaggat för att en börsnotering väntar Compodium i framtiden – och nu avslöjar bolaget för Breakit att noteringen på Nasdaq First North planerar att ske i november.  

”Det har funnits en plan länge och det här är ett ypperligt tillfälle för Compodium där vi visar att vi har stabilitet och en grundplattform”, säger Charlotte Berg. 

Ingen av de nuvarande ägarna säljer aktier i samband med noteringen. Compodium kommer att erbjuda nytryckta aktier och på så sätt ta in cirka 65 miljoner kronor. Fem ankarinvesterare redan förbundit sig att teckna sig för 50 miljoner kronor och det rör sig om Beijer Ventures, Erik Selin, Concejo, Quinary Investment (som drivs av Johan Qviberg). Det är således relativt få aktier som inte redan är paxade och som bjuds ut till allmänheten i samband med noteringen.  

Värderingen, pre money, beräknas landa på runt 200 miljoner kronor. Preliminär noteringsdag är den 9 november (krävs godkännande av finansinspektionen). 

Pengarna från nyemissionen ska användas till att fortsätta utveckla bolagets SaaS-tjänster samt skala upp marknadsföringen och försäljningen såväl i Sverige som utrikes. Bolaget öppnar även upp fler fler förvärv framöver och i dagarna slukade Compodium techbolaget Xroom och på förvärvslistan finns sedan tidigare även techbolaget TDialog.   

Leds av tre kvinnor 

Tech-branschen är som bekant mansdominerad, och Saas-bolagen är tyvärr inget undantag. Här är därför värt att lyfta att Compodium leds av tre kvinnor på sin resa mot börsen – vd Charlotte Berg tillsammans med finanschefen Rebecka Brevemark och marknadschefen Lin Nordström

”Det är klart att vi är jättestolta över att vi har en jämställd ledningsgrupp. Det gör att vi driver bättre resultat och vi har även tillsatt fler kvinnor i styrelsen”, säger Charlotte Berg.

Som Breakit tidigare kunnat påvisa sitter dock männen på större delen av ägandet i de svenska techbolagen. 

”Det ska vi inte sticka under stol med. Men i samband med att vi tog in kapital gick majoriteten av våra anställda, varav många kvinnor, in som ägare. Det är klart vi jobbar på det och gärna vill få fler kvinnliga ägare, vi vet att de finns där ute”. 

Räknar med fortsatt tillväxt 

Compodiums främsta kunder är företag och organisationer som vill dela sekretessbelagd och konfidentiell information på ett säkert sätt, exempelvis myndigheter, börsbolag och hälso- och sjukvården. 

Användningen av digitala mötesplattformar har fullkomligt exploderat under pandemin och det ligger nära till hands att misstänka att behovet av dem minskar något när fler börjar att återvända till kontoret. Charlotte Berg räknar dock med att bolagets tillväxt ska hålla i sig, speciellt i en tid där fler vill skärpa sin säkerhet. 

”Jag tror att företag haft tid att utvärdera olika typer av plattformar nu när det lugnat ned sig. Det kan komma en positiv effekt för oss”.

Läs mer