Kry-grundaren Josefin Landgård gästar Bokpodden – och pratar brus: ”Allt är sprunget ur kaos”

Bokpodden
Bokpodden med programledarna Erik Wahlin, Erika Eliasson och gästen Josefin Landgård.

Bokpodden med programledarna Erik Wahlin, Erika Eliasson och gästen Josefin Landgård.

Breakit

Breakit

Brus (nej, inte ljudet) har enorma effekter på företagen och samhället visar nobelpristagaren Daniel Kahnemans senaste bok. Men vi underskattar gravt betydelsen.
”Brus är mindre charmigt än bias, som är lättare att förstå”, säger Josefin Landgård, veckans gäst i Bokpodden.

Domare som dömer mildare straff när stadens fotbollslag vunnit helgens match, premieberäkningar på försäkringsbolag som är rena lotteriet och den slumpmässiga men helt avgörande turordningen som kandidater till chefsjobb bedöms. Det är några av exemplen på brus med stora konsekvenser i boken med samma namn. 

"Människor tenderar att underskatta slumpen, fastän den har enormt stor påverkan", säger programledaren Erika Eliasson

Huvudförfattare är den världsberömde 87-årige israelisk-amerikanske psykologen Daniel Kahneman, som fick nobelpriset i ekonomi år 2002. Hans mest kända bok är ”Tänka, snabbt och långsamt”, som kom ut 2012. 

"Om jag hade en business som byggde på bedömningar, då är det bara att sätta igång och göra en brusinventering", säger entreprenören och investeraren Josefin Landgård, som bland annat startat skönhetsproduktjänsten Glossybox, digitala vårdföretaget Kry, och nu hudvårdsbolaget Mantle, där cannabisextraktet CBD är den centrala ingrediensen. 

Skillnaden mellan brus och systematiskt fel, eller bias som det ofta kallas, förklaras i boken med en skjuttavla. Om skotten missat målet, men är grupperade runt samma punkt en bit från mitten, då är det bias, ett fel som går att justera. Brus, då är skotten spridda i ett slumpmässigt mönster. Kaos. 

Att göra identiska armrörelser är extremt svårt, och på samma vis är det svårt för oss människor att upprepa exakt samma tankebanor. Den bedömning vi gör idag, kommer inte vara identisk i morgon. 

I takt med att maskiner fattar allt fler beslut också i traditionella tjänsteyrken, borde bruset minska. Men den andra programledaren Erik Wahlin är inte helt säker på att framtiden enbart blir bättre med mindre brus. 

"Ta finansmarknaden. Att färre investeringsbeslut fattas av backslickgubbar under en martinilunch är givetvis ett steg i rätt riktning, men med maskiner som fattar besluten får du istället flashkraschar".

Bokpodden görs tillsammans med Breakit och sponsras av Kameo, som är Skandinaviens största plattform för direktinvesteringar i fastighetslån.

Avsnittet släpps i dag onsdag den 6 oktober – lyssna här!

Bokpodden finns på alla stora poddplattformar, inklusive Spotify och Apple.

Bokpodden: "Brus"

Publiceras: onsdag den 6 oktober 2021.

Veckans gäst: Josefin Landgård, entreprenör och investerare.

Veckans bok: "Brus. Det osynliga felet som stör våra bedömningar – och vad du kan göra åt det" av Daniel Kahneman, Olivier Sibony och Cass R Sunstein. Svensk översättning: Pär Svensson. Antal sidor: 462.

Utgivningsdatum: 25 maj 2021 på Volante förlag. 

Programledare: Erika Eliasson, styrelseledamot och rådgivare samt Erik Wahlin, journalist.

Bokpodden produceras av programledarna tillsammans med Breakit och kommer ut var fjärde vecka på alla stora poddplattformar, inklusive Spotify och Apple. Olle Aronsson är ansvarig utgivare.

Läs mer