Så påverkar 5G din bransch (från smartare logistik till vr-shopping) 

Så påverkar 5G din bransch (från smartare logistik till vr-shopping) 

Exakt vilka dörrar 5G öppnar i framtiden är ännu oklart. Det är upp till världens alla företag att avgöra vad som blir nästa stora uppfinning, nästa smarta tjänst och nästa revolutionerande lösning. Men helt klart är att 5G redan nu banat väg för en lång rad av smarta innovationer i olika branscher.

Tele2 var först i Sverige med att lansera både publikt 4G och 5G nationellt. Genom utbyggnaden av 5G-nätet kommer även 4G-nätet bli bättre, den digitala kraften större och möjligheterna oändligt många fler. 

Redan nu har 5G möjliggjort och optimerat flera revolutionerande innovationer som digitala läkarbesök, virtual reality-shopping och uppkopplade bilar. Innovationer som inte bara underlättar för personer som arbetar i branschen utan även bidrar till en mer hållbar och klimatsmart framtid.

Läs mer om vad 5G kan innebära för just din bransch här

Bättre och smartare logistik

När hamnar, lager och transporter kopplas upp och automatiseras ger det både ekonomiska och miljömässiga besparingar. Helautomatiserade lagercentraler, ökad kontroll, kortare ledtider, tydligare information och bättre överblick – det är bara några av fördelarna logistikbranschen kan uppleva med hjälp av 5G.

Med hjälp av bättre täckning och fler uppkopplingar kan man också på ett säkrare sätt spåra försändelser i realtid, vilket skapar mer effektiva ledtider och transporter – och minskar utsläppen.

En mer tillgänglig sjukvård

Utvecklingen av 5G nätet kommer också att göra sjukvården mer tillgänglig. Med hjälp av tekniken kan du, oavsett var i landet du bor, få hjälp med allt från hälsokontroller till akutvård – något som kommer bli mer pålitligt med hjälp av 5G. 

AI och maskininlärning förbättrar samtidigt diagnosticerande och hjälper till så att sjukvårdens resurser kan utnyttjas bättre. 

Utöver utveckling av vård på distans och smarta system ger 5G-nätet också möjlighet att koppla upp fler enheter på lokala nätverk. Det gör det möjligt att använda robotar i vården som avlastning i de arbetsmoment som är tunga och personalintensiva.

Snabbare svarstider innebär också att kirurger kommer att kunna styra robotars rörelser i realtid och genomföra operationer på distans.

Få svar på alla dina frågor om 5G – och inspiration framåt – hos Tele2 Företag

Personligare shopping och effektivare lagerhållning

Men det är inte bara sjukvården och logistikbranschen som vinner på utvecklingen av 5G. Även handeln kan revolutioneras med hjälp av 5G.

Mer relevanta och personliga erbjudanden baserat på preferenser, lättare att hitta rätt storlekar, virtuella butiksguider och automatiserade inköp är bara några exempel.

Dessutom kan handelsupplevelsen göras mer interaktiv via virtual reality-provning, vilket ger större möjligheter att effektivisera lagerhållning och butiksyta. 

Självkörande bilar och effektivare transporter

Med hjälp av 5G kan även trafikövervakningen förbättras och effektiviseras. Med fler uppkopplade fordon och trafiksystem får vi jämnare hastigheter, självkörande bilar och minskad köbildning, vilket ger säkrare vägar och stora miljövinster. 

En förutsättning för att tekniken hos självkörande bilar ska kunna utnyttjas på ett effektivt sätt är möjligheten att ta fram realtidsdata från kameror, sensorer, omgivningen och andra fordon. För att nätet ska klara detta krävs både högre kapacitet och minimala svarstider, vilket kommer förbättras markant med övergången till 5G.

Självkörande bilar och smartare kollektivtrafik kommer göra samhället mer tillgängligt för alla. Med större möjlighet att anpassa resvägar och trafikflöden samt mer flexibla avgångstider kan vi anpassa transporter och optimera resursanvändandet. 

Filmer, inspiration och frågor och svar om 5G och vad det kan innebära för just ert företag hittar du här!

 

Advertisement

 

Advertisement
Läs fler artiklar
LÄS MER