Sök

Tårfyllt i rättssalen under fortsatta KNC Miner-förhandlingarna

KNC MinerBitcoin

KNC Miners vd Sam Cole på väg in i rättssalen till vänster. Gustavo Fernandez till höger. Foto: Johanna Ekström

Johanna Ekström

Johanna Ekström

Reporter

Bitcoingrävaren anklagas för att ha ovanligt hårda köpvillkor - ett resonemang som vd:n på KNC helt underkänner.

Under tisdagen fortsatte förhandlingarna mellan Gustavo Fernandez, som har stämt KNC Miner på 3,5 miljoner kronor för försenade leveranser, och KNC Miner. Processen är en del av en härva där det svenska techbolaget riskerar stämningar på upp emot 100 miljoner.

Under förmiddagen förhördes Fernandez och bitcoingrävarens vd och medgrundare Sam Cole.

Och det blev delvis känslosamt i rättssalen i Stockholms tingsrätt när Gustavo Fernandez berättade hur det gick till när han under 2014 köpte 60 hårdvaruenheter av KNC Miner för att gräva kryptovaluta.

När han berättade att han lånat pengar av sina bröder för att köpa maskinerna, pengar som han nu inte kunnat betala tillbaka, föll han i gråt.

“Jag köpte av KNC Miner för att det var ett erkänt företag. Det kändes säkrare att köpa från Sverige än Kina, jag valde att köpa av dem för att de var välrenommerade”, sa han i rätten under tisdagen.

Men ord står mot ord när det gäller vilka delar av KNC Miners köpeavtal som Gustavo Fernandez tagit del av och inte. Enligt avtalet har köparen ingen rätt att häva ett köp och begära pengarna tillbaka på grund av försenad leverans.

I avtalet finns också en klausul där köparen godkänner att inköpet görs för affärsverksamhet - något som alltså skulle indikera att konsumentlagstiftningen inte kan åberopas.

“Jag tror att jag aldrig tidigare i min karriär varit med om ett avtal som så ensidigt är till fördel för säljaren”, sa Gustavo Fernandez advokat Magnus Daar.

Enligt Gustavo Fernandez fanns dock inte det avtalet när han gjorde sina inköp, utan han ska ha fått dem skickade till sig på länk när han försökt häva köpet. en länk som han menar inte längre fungerar. 

KNC Miner menar dock att man haft samma köpeavtal hela tiden, som tagits fram tillsammans med en juristbyrå.

Enligt Sam Cole så skulle Gustavo Fernandez ha gjort en bättre affär om han hade tagit emot hårdvaran istället för att försöka häva köpet.

“Det skulle ha tagit honom nio månader att få tillbaka pengarna för investeringarna. Eftersom vi nu gått betydligt förbi de nio månaderna så skulle han vid det här laget ha gjort en förtjänst”, sa Sam Cole under förhöret.

Kärandens försvar bad i december KNC Miner att få titta på de maskiner som Gustavo Fernandez beställt. Något man nekades med hänvisning till att det finns mycket affärshemlig verksamhet på platsen. Man har heller inte tillåtits titta på maskinerna på någon annan plats.

“Alla komponenter som vi behöver för dem finns fortfarande tillgängliga i fabriken. Vi har betalat för allt arbete han har beställt. Vi är för närvarande oklara över hur vi ska ta hem kostnaderna för de försluter vi har haft”, sa Sam Cole i rätten.

På frågan hur många av de sålda maskinerna som inte hade levererats i slutet av 2014, det år då Fernandez gjorde sin beställning, blev svaret:

“Jag skulle kunna säga hundra eller tio, men den största majoriteten hade levererats då”, sa KNC-grundaren.

I slutet av veckan kommer förhandlingar att hållas mellan KNC Miner och ytterligare elva käranden, som tillsammans kräver bolaget på runt 1,5 miljoner kronor.

Läs mer