Sök

Regeringen vill satsa på deeptech: "Spetskompetens och spjutspetsteknik"

riskkapitalPolitik

Ibrahim Baylan. Foto: TT

Emil Widhagen

Emil Widhagen

Reporter

Den svenska innovationsmyndigheten Vinnova och Tillväxtverket har fått i uppdrag av regeringen att stärka finansieringsmöjligheterna för högteknologiska startups, så kallade deeptech-bolag.

Näringsdepartementet presenterade på måndagen en ny satsning som ska stärka finansieringsmöjligheterna för bolag som jobbar med komplicerad och forskningsbaserad teknik (tänk AI och robotik). Målet med satsningen är att öka antalet svenska och europeiska finansiärer som väljer att gå in med pengar i svenska så kallade "deeptech"-bolag.  

Bakgrunden till beslutet motiveras med att forskningsintensiva startups ofta är de som ligger bakom de mest banbrytande idéerna samtidigt som bolagen tar stora risker och ofta har problem med att få in kapital. 

Satsningen uppges även vara kopplad till deeptech-bolagens roll i att lösa klimatrelaterade problem. 

“Klimatutmaningen kräver nya lösningar och innovationer, samtidigt som digital teknik påskyndar strukturomvandlingen. Genom deeptech-företag får vi tillgång till spetskompetens och spjutspetsteknik och det är viktigt att vi använder den kunskapen för att lösa näringslivets utmaningar. Det är en central förutsättning för Sveriges position som ledande industri- och innovationsnation,” säger näringsminister Ibrahim Baylan i ett pressmeddelande.

Vinnovas ska kartlägga styrkeområdena inom svensk deeptech och vilka företag som verkar där. Förhoppningen är att detta ska förbättra myndigheter och finansiärers kunskap om företagen och hur utvecklingen av dessa kan främjas. Vinnova ska även arbeta med att stärka tillgängligheten för testmiljöer för bolagen och öka förutsättningarna för att beviljas investering från Europeiska Innovationsrådet. Myndigheten har totalt 11 miljoner kronor i budget för 2021.

Tillväxtverkets ska också tillsammans med Vinnova utveckla en nationell stödfunktion för att hjälpa entreprenörer och organisationer som vill söka finansiering från exempelvis EU. Tillväxtverket har totalt 1 miljon kronor till förfogande för 2021.

“Att stärka förutsättningarna till finansiering för dessa typer av spjutspetsbolag ligger i linje med prioriteringarna i regeringens strategiska samverkansprogram Näringslivets digitala strukturomvandling och är en fråga som har lyfts av det nationella innovationsrådet”, skriver regeringen slutligen.

Läs mer