Sök

Nomineringarna regnar över Breakit – kan vinna tre tunga priser: "Hedrande"

BreakitTidsskriftspriset

Jubel på Breakit efter tillkännagivandet av nomineringarna. Foto: Daniel Ivarsson

Breakit

Breakit

Tidskriftspriset är ett av Sveriges finaste journalistiska priser och premierar goda förebilder och nyskapande insatser inom tidskriftsbranschen.

Nu står det klart att Breakit kammar hem fyra nomineringar i tre olika kategorier – fler än någon annan tidskrift i Sverige.

Årets granskning

Breakits reportrar Johanna Ekström och Towe Boström har nominerats till ”Årets granskning” för kartläggningen “Männen bygger miljardbolag på feminism – kvinnor kammar hem noll”.

Granskningen byggde på unik data om ägandet av svenska e-handlare som i sin tur gjorde att vi kunde avslöja att ägandet i flera snabbväxande e-handlare inte såg ut som det kanske verkade utåt.

Trots att exempelvis kvinnliga toppchefer anställts och kvinnor frontas på sajterna så dominerades ägandet av män – som håller betydligt lägre profil utåt.

"Genom att granska en miljardindustri i feministisk skrud avslöjades att klyschor om jämlikhet och kvinnokraft var tomma ord: vinsten hamnar i slutändan i männens fickor", skriver juryn.

Granskningen fick mycket stor spridning på bland annat sociala medier, särskilt Instagram där den nådde en för näringslivsjournalistiken helt ny målgrupp av unga kvinnor.

Johanna Ekström, reporter på Breakit, kommenterar nomineringen:

”Det känns superkul och hedrande att vi nominerats. Just kategorin "Årets granskning" känns lite extra kul, och det visar att granskningar kan se ut på många olika sätt”, säger Johanna Ekström.

Årets grepp x 2

Breakit har även nominerats till Årets Grepp för vårt initiativ Shift, som kopplar ihop entreprenörer i förorten med riskkapitalister. Det hela kickstartades med en granskning där vi kunde visa att knappt 1 procent av riskkapitalet investerades i förortens entreprenörer. Endast ett företag från förorten hade lyckats få kapital från någon av landets större riskkapitalbolag.

Breakit, tillsammans med techprofilen Deqa Abukar och organisationen Bling, bestämde sig för att göra något åt detta. Över 1000 entreprenörer ansökte till Shift, som senare resulterade i en bootcamp för 150 entreprenörsteam – och i slutet av dagen investerades 12 miljoner kronor i ett antal bolag med entreprenörer som nu har potential att bli nya förebilder i några av Sveriges mest utsatta förorter.

Deqa Abukar och Stefan Lundell.

"De fick målgruppen att höja blicken och shifta spelplan. Över 250 team sökte när riskkapitalet blev tillgängligt för entreprenörer i en helt annan ort. Ett tidskriftsgrepp värt 12 miljoner", skriver juryn.

Även den ovan nämnda granskningen av ägandet i e-handelsbolagen, “Männen bygger miljardbolag på feminism – kvinnor kammar hem noll”, har nominerats i den här kategorin.

"Alla rätt - igen. Ett grepp som lyckas kombinera journalistik, kampanj och affär därtill med ett viktigt syfte. De tvättade branschen ren från falsk feminism", skriver juryn.

Årets tidsskrift

Breakit är dessutom nominerat till prestigepriset ”Årets tidskrift” i kategorin Fackpress. Där prisas publikationer för hantverkssklicklighet, att ha utnyttjat sitt format och engagerat sin målgrupp.

Juryns motivering lyder:

"Breakit startades med oddsen mot sig. I en tid när få fick ordning på digitala satsningar klev denna uppstickare fram med mod och kaxighet. Sex år senare visar Breakit att den kan stå på egna ben, med pigga granskningar och nya grepp."

Jon Mauno Pettersson, chefredaktör på Breakit, kommenterar:

”Vi är såklart väldigt glada över alla de här tunga nomineringarna. Konkurrensen i de här kategorierna är stenhård, så det här är ett kvitto på att vår journalistik och våra initiativ fortsätter att göra avtryck och bidra till positiv förändring. Idag är vi extra stolta", säger Jon Mauno Pettersson.

Läs mer