Racefox i konkurs – köps upp av Raceid

Racefox Raceid SaaS
Racefox i konkurs – köps upp av Raceid

Teamet bakom Raceid, Johan Jakobsson, Nicklas Tingström och Erik Sjöbeck. Foto: Skärmklipp & Elvisphoto/Rickard Westman

Tobias Blixt

Reporter

Med tung teknikutveckling satsade Racefox på att skapa en personlig tränare för din mobiltelefon. Men satsningen bar sig inte hela vägen – nu har tekniken hittat ett nytt hem.

Den svenska startupen Racefox utvecklade en AI-baserad löparcoach i mobilen och backades bland annat av startup-profulen Jane Walerud, liksom riskkapitalbolaget Spintop Ventures. Bolaget tog bland annat in 15 miljoner kronor i en nyemission 2019.

Nu visar det sig att bolaget har gått i konkurs. Och att inkråmet i bolaget bakom Racefox, inklusive namnet, appen och användarna, köps upp av sporttech-bolaget Raceid (stiliserat RaceID). Det Stockholmsbaserade bolaget har tagit fram en SaaS-lösning där arrangörer av motionslopp inom exempelvis löpning, skidåkning och cykel kan hantera sina event. 

Raceid har bland annat vasaloppsvinnaren Daniel Tynell som investerare, liksom ängelinvesteraren Henrik Westöö. Med förvärvet hoppas bolaget stärka sin position inom sporttech och ta “betydande marknadsandelar”. 

Erik Sjöbeck är vd på Raceid. Han berättar att de kände till Racefox sedan tidigare och hade fört diskussioner med bolaget gällande andra samarbeten. Men när bolaget gick i konkurs i början av sommaren blev det istället aktuellt med ett förvärv av inkråmet. 

“Vi såg det här som en viktig pusselbit för oss. Vi vill vara en del av hela loppet för deltagaren, både innan tävling, vid start och målgång liksom under själva loppet. På kort sikt kommer vi att driva appen vidare i ett dotterbolag, vad vi ska göra i framtiden är inte helt beslutat i dagsläget.”

“Kommer bli stort i framtiden”

Konkursbeslutet i Racefox fattades i slutet av juni efter att ha hamnat i obestånd, det framgår av handlingar från Stockholms Tingsrätt. Magnus Jonsson var medgrundare till Racefox och tidigare vd i bolaget, men lämnade sin roll redan förra året.

“Tråkigt att bolaget har gått i konkurs, det var inte enligt våra förhoppningar. Grundarna, jag och Christer Norström, klev av bolaget våren 2020 i samband med coronakrisen. Vi ser dock positivt på att produkten och produktidéen lever vidare med Raceid”, skriver Magnus Jonsson till Breakit.

Claes Kalderén var vd för Racefox vid konkursen. Han förklarar att de fortfarande tror på produktens framtidspotential.

“Vi gjorde jättemycket bra framsteg med tekniken och hade hittat en product market fit. Vi och alla runt bolaget tror fortfarande att AI-baserad röstcoaching kommer att bli stort i framtiden“, säger Claes Kalderén och fortsätter.

“Vi lyckades inte hela vägen med att skala upp vår användarbas, vilket gjorde att vi kom till ett läge där vi behövde inse att det var dags att montera ned”. 

Den nya ägaren Raceid har däremot stora planer framåt och ser positivt på utvecklingen trots att pandemin har påverkat verksamheten kraftigt med många inställda arrangemang.

“I år omsätter plattformen (alltså inte bolaget reds.anm.) cirka 30 miljoner kronor. Ett vanligt år hade den omsatt en bit över 100 miljoner. Inom två år är prognosen att omsätta 600 miljoner kronor och känner oss trygga med de siffrorna. Men vi är beroende av fysiska lopp och de har inte gått att genomföra som vanligt,” säger Erik Sjöbeck.

Omsättningen i bolaget låg på 1,2 miljoner kronor under räkenskapsåret som slutade i april 2020. Med ett minusresultat på 2,4 miljoner. I dag används bolagets plattform för lopp i 42 länder över hela världen, och används bland annat av arrangörerna bakom Tough Viking.

Läs fler artiklar
LÄS MER