Budet på Dynamic Code krymper – 300 miljoner upp i rök

Dynamic CodeAegirbioBörs

Sara Wimmercranz och Susanne Najafi på Backing minds. Anne Kihlgren grundare Dynamic code. Foto: Pressbild/Montage

Martin Hävner

Martin Hävner

Reporter

Aegirbio har rasat på börsen sedan budet på Dynamic Code presenterades.

Därmed är det aktiebaserade budet nu är betydligt mindre värt än när det presenterades för två veckor sedan.

“Bökigt”, säger Aegirbios vd Martin Linde till Breakit som situationen.

När det hajpade börsbolaget Aegirbio den 17 september la sitt miljardbud på Dynamic Code låg det på 172 kronor per aktie i det onoterade testbolaget. Av den summan var 15 kronor kontant ersättning och resten skulle ges i form av nya aktier i Aegirbio där utbytesförhållandet var baserat på en kurs om 260 kronor i det noterade bolaget. 

Villkoren innebär att man får 0,6 aktier i Aegirbio per aktie man äger i Dynamic Code. 

Men budvalutan har fallit i värde nästan varje dag sedan affärsförslaget presenterades. Dagen före budet presenterades stängde aktien i Aegirbio på 292:50. På torsdagsförmiddagen står den i cirka 199 kronor – ett fall på 32 procent. 

Nuvarande kurs innebär att budet nu är värt cirka 135 kronor per aktie i Dynamic, alltså klart lägre än den ursprungliga nivån som de fyra storägarna, med sammantaget 52 procent av aktierna, tackade ja till i diskussionerna innan budet lades fram på bordet. 

Ingen plan B – just nu

“Aktien rör sig upp och ned och vi ser långsiktigt på det. Men ur ett godkännandeperspektiv från Dynamic Codes ägare så blir det bökigt. Det är klart att nedgången påverkar. Det hade varit mycket bättre om den stod i 360 kronor”, säger Aegirbios vd Martin Linde till Breakit.

Finns det någon plan B från er sida om nuvarande upplägg inte går i lås?

“Nej, inte just nu. Vi tror fortfarande att det är en bra affär för båda bolagen och då får man titta lite mer långsiktigt på det”, svarar Martin Linde. 

Om ägarna till Dynamic Code skulle säga att samgåendet är en bra idé men vi måste diskutera ersättningen – är du då beredd att ta en sådan diskussion? 

“Det får vi ta när det kommer. Jag utgår fortfarande från att detta är en bra idé och sedan får vi diskutera hur det ser ut när vi närmar oss (slutet på den granskningsprocess som nu är inledd; reds anmärkning)”. 

Så vad säger då storägarna i Dynamic Code om läget? Inte särskilt mycket visar det sig. 

“Jag kan inte kommentera det i nuläget. Nu är det en process som pågår, så jag kan inte kommentera något”, säger Dynamic Codes grundare Anne Kihlgren, med 14,5 procent av aktierna. 

“Jag kan inte kommentera prisfrågan i ett så tidigt skede”, skriver Sara Wimmercranz som står bakom Backing Minds som kontrollerar nästan 15 procent av aktierna. 

300 miljoner borta

Kring nuvarande nivåer är budet totalt värt en bit under 1,2 miljarder kronor (inklusive optioner) – en minskning med över 300 miljoner sedan Aegirbio skickade ut pressmeddelandena om affären. 

Nuvarande budnivå är även mycket lägre än de 160 kronor som var senast betalt i Dynamic Code på handelsplattformen Pepins innan affären presenterades. Redan då ansåg flera ägare att budpremien var för låg, enligt inlägg på Pepins forum för ägare i Dynamic Code. Dessutom kritiserades den stora andelen aktier i budet. 

“Varför accepterar ni så stor del av betalningen i aktier i ett bolaget som gått från i princip inget till en värdering på 5 miljarder på ett år? Jag hoppas verkligen att resterande ägare säger blankt nej till budet i sin nuvarande form då det lika gärna kunnat varit betalt i trisslotter”, skrev ägare på forumet dagarna efter budet.

Aegirbio har trots de senaste dagarna nedgång gått upp med över 800 procent sedan årsskiftet. Börsvärdet uppgår till lite mer än 3,3 miljarder kronor. Bolaget omsatte 5 miljoner kronor under årets sex första månader.

Läs mer