Sök

Hedvig tar in 390 miljoner – ska lansera utanför Norden

HedvigDigitaliseringFörsäkringar

Lucas Carlsén och Fredrik Fors.

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Nu ska techbolaget som vill förändra försäkringsbranschen expandera.

Den svenska startupen Hedvig satsar på att förändra försäkringsbranschen i grunden.

Nu tar bolaget in 390 miljoner kronor i en b-runda som leds av riskkapitalbolaget Anthemis. Deltar gör också befintliga investerare som Cherry Ventures, Obvious Ventures, Commezventures och Novax.

Andra nya investerare är Nineyards Equity, liksom Ikea-arvtagarna Mathias och Jonas Kamprad.

“Vi har skapat en försäkringsupplevelse utifrån den yngre generationens förväntningar på snabbhet och förutsägbarhet. Med hjälp av ett enkelt röstmeddelande kommer du att få hjälp inom några minuter", säger Lucas Carlsén, vd och medgrundare av Hedvig i ett pressmeddelande.

Hedviq har idag drygt 70.000 kunder enligt egna siffror, med en majoritet unga användare. De nya pengarna ska användas för en lansering utanför den nordiska marknaden.

Bolaget säkrade nyligen ett tillstånd från Finansinspektionen, som gör att Hedvig gått från att vara en försäkringsförmedlare till ett försäkringsbolag.

Lucas Carlsén kommenterar den nya investeraren:

"Anthemis djupa förståelse och erfarenhet av både finansiell teknologi och försäkringar gör dem till den perfekta partnern när vi nu skalar upp och tar klivet ut i Europa.”

Bolaget värderas till 1,59 miljarder enligt Dagens industri, vilket är ett lyft från 2020 då bolaget värderades till 550 miljoner kronor.

Omsättningen är samtidigt blygsam. Under 2020 hade Hedvig intäkter på 5,5 miljoner kronor och redovisade en förlust på 68 miljoner kronor. 

Under 2019 låg motsvarande siffror på 1,6 miljoner och en förlust på 45,6 miljoner kronor.

Backas av kända techprofiler

Största ägare inför kapitalrundan var Obvious Ventures, grundat av Evan Williams som också har startat Twitter och Medium. De skuggas då av riskkapitalbolaget Cherry Ventures och Axel Johnson-gruppens D-Ax.

De tre grundarna,  Lucas Carlsén, Fredrik Fors och John Ardelius, ägde strax under 10 procent vardera, när Breakit i våras kartlade ägandet i bolaget.

Längre ner i aktieboken hittade vi även ett gäng riktiga entreprenörsstjärnor: Affärsängeln Sophia Bendz som var en av Spotifys första anställda, Pricerunners vd Nicklas Storåkers och Klarnas medgrundare Victor Jacobsson.

Hedvig har sedan tidigare tagit in närmare 200 miljoner kronor.

Läs mer här: Hedvig – här är de största ägarna (och det är ett gäng tungviktare)

Artikeln uppdateras.

Läs mer