Sök

Annonssamarbete med Rolf

Dags för årligt medarbetarsamtal? Därför bör ni skrota det (för alltid)

RolfHRHR-system

Tobias Lundgren

Tror du att det klassiska årliga medarbetarsamtalet är det bästa för ditt företag?
Helt fel – särskilt efter pandemin.
”Verktygen som många företag använder sig av idag räcker inte till”, säger Pia Nilsson, vd på Rolf.

Vi har alla varit där. Chefen bjuder in till ett pliktskyldigt samtal för att diskutera det gångna året, hur ens prestation har sett ut, om de överenskomna målen har uppnåtts och – om man har tur – hur man mår på arbetsplatsen.

LÄS OCKSÅ:  Enkla metoden för att bli en bättre chef efter pandemin

Hopplöst förlegat, åtminstone om du frågar Pia Nilsson. Under sin tid som konsult byggde hon på bara ett par månader en närmare relation till de anställda än vad deras egna chefer hade lyckats med på flera år. Hemligheten är inte att hon har magiska krafter, utan helt enkelt att hon utvecklade en ny metod för återkoppling och utveckling.

"Vi testade Rolf och ökade försäljningen med 33%" – Testa det digitala verktyget Rolf du också – läs mer här!

”Om man går till en PT och förväntar sig resultat efter bara ett möte så kommer man att bli väldigt besviken. Men om man sätter upp tydliga målbilder och sedan följer upp, diskuterar utvecklingen, kommer fram till vad som är bra och vad som kan bli bättre. Då händer det plötsligt grejer.”

Ökade försäljningen med 40 procent

Liknelsen är inte tagen ur luften.

Pia såg själv hur säljteam tack vare hennes coachning ökade försäljningen med 40 procent när de fick en tydligare och mer regelbunden styrning. Stärkt av den insikten grundade hon Rolf, som står för Reflekterande Organisation med Lärande Feedback.

Om man inte har fem minuter till över för de anställda varje måndag bör man kanske inte vara chef.

I det digitala verktyget Rolf kan chef och anställd ha en kontinuerlig dialog, med veckovisa uppföljningar, där allt från prestation och mål till hur den anställda mår på arbetsplatsen tydligt visualiseras och adresseras. Allt som krävs är fem minuter, en gång i veckan.

Något som enligt Pia är allt viktigare i pandemins fotspår, när företagen går över till hemmakontor och cheferna inte längre träffar sina anställda dagligen.

”Forskningen visar att de introverta mådde dåligt i början av pandemin. Om man är extrovert så söker man kontakt, och pratar oftare med sina chefer. Men de som inte söker kontakten riskerar att bli bortglömda om det inte finns ett tydligt system. Då kommer det snabbt att bildas A och B-lag på arbetsplatsen, vilket går ut över hela bolagets prestation”, menar Pia.

Så sparar man tid genom planerat ledarskap

Men hur ska en chef hinna sätta av fem minuter per anställd en gång i veckan, tänker du kanske?

”Det finns även forskning som visar att om man jobbar med planerat ledarskap så sparar man tid på administrationen. Många upplever också att de blir bättre chefer av att använda Rolf. Och ärligt talat, om man inte har fem minuter till över för sina anställda varje måndag så borde man kanske inte vara chef”, avslutar Pia.

LÄS OCKSÅ: Här är 5 konkreta punkter för att få en mer effektiv arbetsplats och nöjdare medarbetare!

"Vi testade Rolf och ökade försäljningen med 33%" – Testa det digitala verktyget Rolf du också – läs mer här!

Läs mer