Sök

KNC-chefen nöjd med första dagen i rätten: "Har gjort allt rätt"

KNC MinerBitcoin

KNC Miners vd Sam Cole på väg in i rättssalen och käranden Gustavo Fernandez utanför. Foto: Johanna Ekström

Johanna Ekström

Johanna Ekström

Reporter

“Förhandlingarna är fortfarande i ett tidigt skede, men vi tycker att vi har gjort allt rätt”, säger KNC Miners vd och medgrundare Sam Cole till Breakit efter första rättegångsdagen.


Gustavo Fernandez är hundra procent säker på att få pengarna tillbaka från KNC Miners. Om han verkligen kan vara så säker återstår att se.

Tvisten mellan parterna består i huvuddrag av att Fernandez hävdar att köpet ska hävas på grund av försenad, och potentiellt felaktig, vara.

KNC Miner menar att det står tydligt i avtalet att enbart näringsidkare kan köpa den hårdvara som används för att utvinna bitcoin - samt att det framgår av samma avtal att de leveranstider som anges inte är exakta, utan uppskattningar.

“Många kunder har tjänat stora pengar på bitcoins, det är säkert sådana Gustavo Fernandez har läst om. Trycket på att ta fram nya produkter har varit väldigt stort. Folk har stått på kö. Folk har varit beredda att betala stora belopp i förväg, innan det har funnits produkter”, sa KNC Miners advokat Per Widman under förhandlingarna.

Han uppger att skälet till att KNC Miner friskrivit sig från exakta leveransdatum i sin tur beror på att man är i händerna på underleverantörer. Därför har KNC Miner i sitt avtal också uppgett att det inte går att kräva pengarna tillbaka eller häva köpet på grund av förseningar.

Just tiden är dock en relevant fråga när det kommer till bitcoingrävare. Ju längre tid leveransen tar, desto mindre bitcoins kan köparen gräva. Något som Gustavo Fernandez försvar också har åberopat. Enligt hans advokat Magnus Daar har KNC Miner satt förseningarna i system för att få in stora summor i förskott.

En knäckfråga gäller om Gustavo Fernandez ska anses som konsument eller inte. I så fall gäller konsumentlagstiftningen, enligt vilken konsumenten har rätt att häva ett köp enligt distansavtalslagen.

Om rätten däremot anser att han gjort köpen som näringsidkare gäller i stället köplagen och då kan det bli svårare att få köpet hävt.

“Förhandlingarna är fortfarande i ett tidigt skede, men vi tycker att vi har gjort allt rätt”, säger KNC Miners vd och medgrundare Sam Cole till Breakit.

Oavsett utgång, kan den här processen påverka er negativt?

"Självklart, när det skrivs negativa artiklar i medierna", säger han.

Under tisdagen fortsätter förhandlingarna klockan 09.00 bland annat med förhör av de båda parterna.

Läs mer