Sök

Annonssamarbete med Rolf

Enkla metoden för att bli en bättre chef efter pandemin

RolfLedarskapHR-system

Tobias Lundgren

Effektivt ledarskap och en sund företagskultur, trots distansarbete​​ – är det möjligt?
Här är punkterna som alla chefer bör ta med sig till framtidens arbetsplats.

Pandemin har för alltid förändrat hur vi ser på det moderna kontoret. Från att ha varit ett undantag har distansarbete varit normen i över ett år. Många företag ger nu de anställda valet att fortsätta jobba hemifrån, trots att restriktionerna trappas ner.

LÄS OCKSÅ: Här är 5 konkreta punkter för att få en mer effektiv arbetsplats och nöjdare medarbetare!

Att inte träffa sina anställda fysiskt ställer helt nya krav på dagens chefer. Gamla uppkörda hjulspår kan plötsligt leda rakt ner i diket, och därför måste nya stigar trampas upp.

Som att besöka en PT i januari och tro att man ska ha magrutor i december utan ansträngning däremellan.

”Charmigt och entusiasmerande ledarskap har länge fungerat bra. Men prat om öppna dörrar, ryggdunkar och ett årligt medarbetarsamtal är ett väldigt förlegat arbetssätt för en chef, särskilt nu”, säger Pia Nilsson, grundare och vd på Rolf.

Insåg vad många företags problem egentligen är

Rolf står för Reflekterande Organisation med Lärande Feedback, och fröet som blommade upp till ett helt företag såddes under Pias tid som konsult. Hon fick – tack vare regelbunden feedback och coachning – en tightare relation till många företags anställda än vad deras egna chefer hade. Där och då insåg hon bolagens problem.

"Vi testade Rolf och ökade försäljningen med 33%" – Testa det digitala verktyget Rolf du också – läs mer här!

”Att som chef säga: ‘du borde bli mer strukturerad’, och sedan inte följa upp förrän ett år senare, då är det som att besöka en PT i januari och tro att man ska ha magrutor i december utan ansträngning däremellan”, menar Pia.

I Rolf kan chefen och den anställda ha en kontinuerlig dialog, med veckouppföljningar, där allt från personens mående till vad den bör förbättra i arbetet kan diskuteras i en trygg miljö.

”Risken är att det skapas ett A- och B-lag”

Det digitala verktyget gör arbetet mer strukturerat, och ger alla anställda en chans att vädra både positiva och negativa saker löpande.

”När man inte får en naturlig mötespunkt på kontoret måste man själv ta ansvar för att söka kontakt med sin chef. Studier visar att introverta mådde sämre än extroverta i början av pandemin, eftersom de inte har naturligt i sig att söka upp sina relationer. Risken är att det skapas ett A- och B-lag i organisationen om cheferna inte tar tag i det.”

Hur ska då en modern chef tänka kring ledarskap i pandemins tidevarv?

  • Avsätt mer tid för reflektion. Genom att ge de anställda fem minuter i veckan så kommer ni märka stor skillnad. 70 procent av en individs utveckling sker när den har tid att reflektera över sin prestation. I Rolf går det snabbt och effektivt för medarbetaren att skriva ner sina reflektioner, och lika smidigt för chefen att svara.

  • Utmana det årliga medarbetarsamtalet. Att bara följa upp en anställds tankar och prestationer en gång per år var förlegat redan innan pandemin, och nu är det inte längre hållbart. Ett samtal behöver inte vara något stort: Vad har gått bra, vad har gått mindre bra, vilka utmaningar finns i detta nu? Vad är nästa steg i utvecklingen?

Här hittar du fler tips för att förbättra hela organisationen!

Led på individnivå istället för på gruppnivå

Fem minuter reflektion per anställd i veckan kanske låter mycket för en chef som redan har massor av uppgifter på sitt bord. Men Pia har själv sett hur företag har blomstrat tack vare Rolfs transparens och lättillgänglighet för alla inblandade parter.

”På det här sättet kan man leda sitt företag på individnivå istället för endast på gruppnivå, och det är något som de flesta företagen kommer att behöva framöver. De fem minuterna en chef lägger per anställd varje måndag får de snabbt igen, eftersom Rolf innebär mindre administration kring personalfrågor i övrigt”, säger Pia.

LÄS OCKSÅ: Här är 5 konkreta punkter för att få en mer effektiv arbetsplats och nöjdare medarbetare!

"Vi testade Rolf och ökade försäljningen med 33%" – Testa det digitala verktyget Rolf du också – läs mer här!

Läs mer