Försäljningschef lämnar Klarna – går till Resurs

Klarna Resurs e-handel
Joakim Lundberg, Mattias Ekman, Niklas Gillström och Knut Frängsmyr har alla lämnat Klarna. Foto: Arkiv/Press/TT/Montage

Joakim Lundberg, Mattias Ekman, Niklas Gillström och Knut Frängsmyr har alla lämnat Klarna.

Martin Hävner

Reporter

Vice vd:n, presschefen och Sverigechefen har redan lämnat. Nu kommer nästa avhopp från Klarna.

Försäljningschefen Mattias Ekman går till konkurrenten Resurs.

Att Mattias Ekman ska lämna Klarna framgår av ett pressmeddelande från den börsnoterade nischbanken Resurs. På nischbanken, som konkurrerar med Klarna på vissa områden, kommer han få titeln “CCO, Nordic Retail Finance”, ungefär kommersiell chef för den del av Resurs som har kontakt med handlarna och som erbjuder finansiering vid köp i butik eller via e-handel.

Resurs har också en produkt inom det segment som numera brukar förkortas BNPL – det vill säga köp nu, betala senare. 

“Det känns riktigt bra att få med Mattias Ekman som kommersiellt ansvarig för Nordic Retail Finance på vår offensiva och målinriktade förändringsresa. Vi tar nu stora kliv framåt kring hela bolagets fokus på försäljning, framför allt inom e-handel”, säger Resurs vd Nils Carlsson (som tidigare var vd för affärssystemsbolaget Fortnox).

Enligt Mattias Ekmans cv på Linkedin har han jobbat på Klarna i nästan åtta år. Sedan våren 2019 har han haft titeln “Head of Sales - Merchant Development & Acquisition”. 

Flera avhopp

Mattias Ekmans sorti är det senaste i en ganska lång rad av chefsavhopp från Klarna på sistone. I början av augusti blev det känt att vice vd:n Knut Frängsmyr lämnar bolaget efter tio år. Bara några veckor senare blev det känt att Sverigechefen Joakim Lundberg ska sluta och dessförinnan, i somras, sa presschefen Niklas Gillström tack och hej efter bara 18 månader.  

“Vi har gjort en stor omorganisation av säljavdelningen under det senaste halvåret för att kunna serva våra handlare bättre. Då är det naturligt att det sker viss rotation och skiften på olika roller, eller att man som i Mattias fall börjar fundera på nästa steg efter åtta framgångsrika år på Klarna”, säger Johan Gustafsson, kommunikationsdirektör på Klarna, till Breakit apropå Mattias Ekmans avhopp och syftar på den omorganisation som Breakit skrev om i slutet av april

Utöver förändringar på säljavdelningen har Klarna gjort en strategisk ompositionering och ska upphöra med vissa upplägg och avgifter på konsumentsidan.

Läs fler artiklar
LÄS MER