Sök

Bintel ska bevisa att lägenheter kan ha smartare sophämtning – “Förändra hur man tömmer avfall”

BintelHållbarhet

Mårten Persson, marknads- och försäljningschef på Bintel. Foto: Press

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Vill förhindra onödig soptömning.

Green tech-startupen Bintel med bas i Lund vill göra alla soptunnor smartare med hjälp av en sensor som känner av hur fulla sopkärlen är – vilket ska göra det möjligt att optimera sophämtningen. Nu har bolaget vunnit ett innovationsavtal som innebär att bolagets teknik ska testas på 1400 sopkärl vid flerfamiljshus i Växjö. 

Något som bolaget själva beskriver som den största affären hittills för deras Level-system. 

“Det som är ganska unikt och stort med den här affären är sättet som vi kommer använda sensorerna. Det är första gången vi vill förändra hur man tömmer avfall för flerfamiljshus, där vi tidigare har sålt mest mot villor och vid förpacknings och tidningsåtervinning”, säger Mårten Persson, marknads- och försäljningschef på Bintel. 

Konkret funkar det som så att Bintels teknik mäter när kärlen är fulla eller inte vilket ger data som alla inblandade aktörer kan använda för att förbättra sophanteringen.

Finns det risk i att det här resulterar i fler transporter istället?

“I flerfamiljshus finns ofta flera kärl och då kan vi inte skicka ut en bil bara för att ett av dem blir fullt. Istället gör vi en optimering genom algoritmer och maskininlärning för att bäst se hur lastbilen ska nyttjas.”

Några finansiella detaljer avslöjas inte, men Mårten Persson lyfter fram att den största vinningen med avtalet är att det är strategiskt viktigt för att kunna bevisa teknikens möjligheter i större skala och hur det kan fungera i ett ekosystem av många aktörer.

I upphandlingen är det kärl för restavfall och matavfall som Bintel kommer att analysera.

Mårten Persson berättar också att bolaget har tester med avläsning och tömning även i vanliga papperskorgar i parker i bland annat Göteborg och Stockholm.

“Där finns problem att det kan vara jättemycket folk ibland vid olika händelser och nästan inget folk dagar när det kanske regnar.”

Tidigare i år meddelade Bintel att tog in 18,5 miljoner kronor i nytt kapital, från bland annat Almi Invest Greentech och Offerta-grundaren Jens Nilsson. 

Bintel omsatte 2,8 miljoner förra under räkenskapsåret som slutade i april 2020 och gjorde en förlust på 5,8 miljoner. För 2021 har bolaget tidigare angett att de kommer att landa på en omsättning på 4,5-5 miljoner.

Läs mer