Sök

Största ägaren i Rugvista cashar in – sålde med rabatt

LitorinaRugvistae-handel

Michael Lindskog, VD för RugVista

Martin Hävner

Martin Hävner

Reporter

E-handlaren Rugvistas största ägare Litorina sålde aktier på torsdagskvällen.

Försäljningen kommer efter att aktien backat med över 20 procent under sommaren.

Litorina sålde 1,5 miljoner aktier för 130 kronor per styck, alltså totalt för nästan 200 miljoner kronor. 

I och med försäljningen kommer Litorinas ägarandel minska från nästan 21 till drygt 13 procent, enligt ett meddelande från investmentbanken ABG Sundal Collier som hanterade försäljningen som skedde på torsdagskvällen. 

Försäljningen gjordes till en rabatt om 6 procent, en nivå som är ganska vanlig i de här sammanhanget. 

Mer anmärkningsvärt är möjligen att matthandlarbolagets största ägare väljer att lasta av en stor del av sitt innehav efter att aktien gått trögt under en ganska lång period. I maj var aktien uppe kring 180 kronor men sedan dess har kursgrafen pekat nedåt. På torsdagen var stängningskursen 137:80 kronor.

Rugvista noterades i mitten av mars och då var pris 125 kronor - Litorina säljer alltså ändå 5 kronor över den nivån. 

E-handlaren från Malmö hade en omsättning på 141 miljoner kronor, motsvarande en ökning på 13 procent under det andra kvartalet, visade bolagets rapport i slutet av augusti. Den tillväxttakten innebar en kraftig inbromsning första kvartalets 84 procent. Rörelsemarginalen gick också ned. 

Bolagets vd Michael Lindskog vittnade  om “ogynnsamma marknadsförhållanden” och pekade på det “ovanligt varma vädret” i Europa. 

Startades för 16 år sedan

Rugvista grundades av Malmö-entreprenören Hossein Sadr. Han startade bolaget, då under namnet Carpetvista, för 16 år sedan och det blev snabbt en av världens största matthandlare på nätet. 

“Det går aldrig, mattor vill man känna på innan man köper, sa folk till mig när jag drog igång. Men de fick fel och jag rätt”, berättade Hossein Sadr i en intervju som vi på Breakit gjorde med honom 2018.

Hossein Sadrs bolag Indexon äger numera drygt 7 procent av aktierna i Rugvista, enligt ägardatatjänsten Holdings. 

Läs mer