Så anpassar du kontoret – efter pandemin (och skapar en attraktiv arbetsplats där medarbetarna vill vara)

Så anpassar du kontoret – efter pandemin (och skapar en attraktiv arbetsplats där medarbetarna vill vara)

Foto: Jonas Malmström

För någon vecka sedan lättade regeringen på restriktionerna och från och med den 29 september påbörjas återgången till kontoret, efter vad som för många varit en lång tid av distansarbete. Här tipsar Fastighetsbolaget Humlegården om hur du kan anpassa ditt kontor – när medarbetarna nu kommer tillbaka.

Från och med den 29 september kommer företagen runt om i Sverige att kunna hälsa sina medarbetare välkomna tillbaka till kontoren. Men vad behöver man göra för att anpassa sitt kontor för ett nytt arbetssätt som skapar bästa möjliga förutsättningar för alla medarbetare? Vi frågade Anna Kullendorff, Affärsutvecklingschef på Fastighetsbolaget Humlegården.
 
”Arbetssättet kommer variera mellan olika bolag. En hel del kommer säkert köra en hybridvariant där medarbetarna ibland jobbar på distans och ibland på kontoret och då är det viktigt att skapa förutsättningar för den typen av upplägg.”
 
”Det viktigaste är att man tar utgångspunkt i verksamhetens arbetssätt – och anpassar lokalerna efter just era behov. Det finns mycket hjälp att få, både från fastighetsägare och experter inom arbetssätt och kultur. När man definierar arbetssättet är det också bra att skapa spelregler som gör det enkelt och tydligt för alla medarbetare. Vad gäller på vårt kontor, hur ska vi tänka kring möten och hur nyttjar man alla verktyg och kanaler på bästa sätt?”, säger Anna och fortsätter:
 
Är ni på jakt efter nytt kontor? Här kan ni se Humlegårdens lediga lokaler! 

Skapa zoner för fokus och möten

En del företag kommer troligtvis att behöva förändra sina kontor för att möta de nya behov och förväntningar som vuxit fram under pandemin. 
 
”Digitala möten är här för att stanna, och våra arbetsdagar kommer bestå av både digitala och fysiska möten om vartannat, då kan man behöva göra anpassningar för att det ska fungera. Om man inte har flera små mötesrum kan det vara så enkelt som att man gör olika avdelningar på kontoret och speciella områden där man jobbar fokuserat och zoner där livliga möten och kreativitet står i fokus.”


Skapa ett attraktivt kontor – som medarbetarna vill vara på

Även om många upplevt att hemmakontoret har fungerat bra upplever många också en längtan tillbaka till kontoret – och till kollegorna. För många arbetsgivare blir det nu viktigt att kontoret blir ett naturligt nav som medarbetarna aktivt väljer att åka till – snarare än att stanna hemma.

”Ett attraktivt kontor behöver erbjuda mer än bara en yta. Det handlar så klart om känslan och hur kontoret ser ut och är möblerat för att möta behovet av individuellt fokusarbete och kreativt utvecklande arbete. Men framför allt handlar det om att erbjuder det som medarbetarna behöver och det de inte har hemma”, säger Anna och fortsätter:

”Här är det helheten och ett intressant sammanhang man är ute efter. Lokalerna måste stödja arbetssättet och erbjuda en inspirerande miljö. Många efterfrågar olika typer av  tilläggstjänster som förenklar vardagen. Det ska vara enkelt att ta sig till kontoret och det ska finnas service och restauranger i närheten. Att skapa intressanta platser där man kan mötas tror vi kommer att vara särskilt viktigt framåt.” 

Humlegårdens bästa tips på hur du anpassar ditt kontor

  • Sätt en strategi för hur ert arbetssätt kommer att se ut framåt (inte bara den närmaste tiden – utan för framtiden). Vad ska känneteckna er företagskultur – och er arbetsmiljö?
     
  • Planera anpassningar av ert kontor utifrån det arbetssätt ni väljer – och gör upp spelregler så att alla medarbetare vet vad som gäller.
     
  • Skapa bra förutsättningar i lokalerna, med miljöer som stödjer alla typer av moment - dela in kontoret i olika zoner. Tänk på återbruk – en ny miljö behöver nödvändigtvis inte innebära nya möbler. 
     
  • Sammanhanget, utbudet och läget är alla viktiga delar för att skapa ett attraktivt kontor – där medarbetarna vill vara.

 
Behöver ni hjälp att sätta en strategi – och anpassa ert kontor? Hör av er till Humlegården här!

 

Advertisement
Läs fler artiklar
LÄS MER