Truecaller går till börsen

TruecallerAtomicoKommunikation

Nami Zarringhalam och Alan Mamedi på Truecaller. Foto: TT

Martin Hävner

Martin Hävner

Reporter

Nu står det klart: Truecaller går till börsen. Bolaget vill ta in 1 miljard i nytt kapital i samband med noteringen.

Värderingen väntas uppgå till 20-25 miljarder kronor, enligt uppgifter till Breakit.

"Det känns otroligt spännande att ta nästa steg i denna process”, säger grundare Alan Mamedi.

Det har spekulerats om det länge, men på onsdagsmorgonen kom bekräftelsen: den svenska kommunikationsappen Trucaller ska noteras på Stockholmsbörsen. 

”Ett av våra mål i år har varit att förbereda Truecaller för en börsnotering. Vi har fått ett positivt mottagande från potentiella investerare vilket gör att det känns otroligt spännande att ta nästa steg i denna process”, säger bolagets vd och grundare Alan Mamedi

De aktier som kommer att säljas i introduktionserbjudandet inför noteringen kommer att bestå av dels helt nya aktier från en nyemission, dels aktier från befintliga ägare.

Truecaller vill ta in cirka 1 miljard kronor brutto, men det framgår idag inte till vilken värdering. Det framgår heller inte hur många aktier de befintliga ägarna tänker sälja. Bolaget håller just nu på att säljas in till potentiella investerare och uppgifter till Breakit gör gällande att värderingen väntas ligga i intervallet 20-25 miljarder kronor. 

"Truecaller avser att använda nettolikviden för att positionera bolaget för framtida tillväxt, för allmänna verksamhetssyften och för att tillhandahålla strategisk flexibilitet för potentiella förvärv", skriver bolaget.

Bland bolagets ägare hittas utöver grundarna Alan Mamedi och Nami Zarringhalam, Sequoia Capital India och Atomico som leds av Skypegrundaren Niklas Zennström

“Det jag beundrar mest med Alan och Nami är deras driv. De har övervunnit flera utmaningar under åren de byggt Truecaller och har alltid kommit tillbaka starkare”, säger Niklas Zennström.

Av onsdagens besked framgår vidare att grundarna Alan Mamedi och Nami Zarringhalam även efter noteringen kommer att kontrollera en majoritet av rösterna genom röststarka A-aktier. Aktier av denna typ kommer inte vara noterade, det kommer endast B-aktierna att vara. 

Dagens Industri uppger på onsdagen att Sequoia äger 21 procent av aktierna och att den amerikanska vc-firman Kleiner Perkins ligger på 10 procent. Alan Mamedi och Nami Zarringhalam äger 8 procent av aktierna vardera (men har alltså en högre röstandel tack vare A-aktierna). Atomicos ägarandel ligger på 6,6 procent och Zentih, som är kopplat till finansmannen Tommy Jacobson, har drygt 6 procent. 

Truecaller, vars plattformen gör att man kan verifiera kontakter och blockera oönskade samtal, växte med cirka 150 procent under det första halvåret 2021 och intäkterna landade på 425 miljoner kronor. Det justerade rörelseresultatet (exklusive engångsposter) uppgick till 136 miljoner. 

Bolaget offentliggör finansiella mål i samband med noteringsbeskedet. Truecaller siktar enligt dessa på att växa med 45 procent i snitt per år under perioden 2021-2024. Bolaget siktar även på att rörelsemarginalen före av- och nedskrivningar (ebitda) ska överstiga 35 procent efter 2024. 

“Trots att bolaget är inne i sitt tolfte år, så tror vi att detta bara är början på denna fantastiska resa. Vi har en tydlig strategi för att fortsätta växa och utveckla vårt erbjudande och våra produkter och jag ser fram emot att välkomna nuvarande och nya aktieägare på den här resan”, säger Alan Mamedi vidare.

Läs mer