Sök

Checkin rusar – ska känna igen resenärer åt Ryanair

Checkin.comansiktsidentifikation

Anders Borg, Niklas Storåker, Johan Qviberg och Erik Sellin. Foto: TT/Pressbild/montage

Martin Hävner

Martin Hävner

Reporter

Checkin.com får in Ryanair som kund, en rejäl fjäder i hatten för det lilla svenska teknikbolaget.

Aktien handlas upp kraftigt efter nyheten – mumma för techprofiler som Nicklas Storåkers och Anders Borg.

Det (ö)kända flygbolaget Ryanair kommer att använda identifieringslösningar från Checkin.com som sedan i våras är noterat på Stockholmsbörsens juniorlista First North. 

De aktuella lösningarna handlar om verifiering av id-dokument och ansiktsigenkänning och tekniken kommer att vara integrerad i Ryanairs app.

“Vi är övertygade om att den här tekniken ligger långt före konkurrenterna och är grymt glada att en så framgångsrik aktör som Ryanair också delar den uppfattningen. Vår målsättning som grupp är att erbjuda vår ‘ax till limpa’-mjukvara för checkins till många fler vertikaler framöver”, säger Andreas Thim som är vice vd på Checkin.com. 

Checkin anger inget värde på avtalet med flygbolaget. Aktiemarknaden gillade dock nyheten och handlade upp aktien med över 30 procent. Bolaget värderas nu över 2 miljarder kronor. Bolaget omsatte drygt 8 miljoner kronor under det andra kvartalet. 

Checkins övergripande affärsidé bygger på en mjukvaruplattform som ska göra det smidigare för slutanvändare att registrera sig, och sedan logga in, på olika tjänster. 

Noteringen skedde den 20 maj och introduktionserbjudandet låg på 15:50 kronor. På tisdagen handlas den kring 77 kronor. Under en period i början av sommaren handlades den en bit över 100 kronor och Breakit gjorde då en liten sammanställning över värdeökningen för vissa av storägarna, bland andra Nicklas Storåkers, Johan Qviberg, Erik Selin och Anders Borg, en kvartett som allt annat lika nog ler lite extra på tisdagseftermiddagen. 

Läs mer