Litecoin rusade efter påhittat samarbete med Walmart

Walmart Kryptovaluta litecoin
Litecoin rusade efter påhittat samarbete med Walmart

Foto: Istockphoto.com / TT

Tobias Blixt

Reporter

Plockades upp av flera medier innan Walmart själva dementerade nyheten.

Kryptovalutan Litecoin tog under gårdagseftermiddagen ett spektakulärt skutt från en kurs på 1511 kronor till drygt 1994 kronor som högst. Rusningen varade bara några timmar innan valutan återigen handlades ned till samma nivåer som tidigare.

Det anmärkningsvärda bakom kryptovalutans oväntade rusning var ett pressmeddelande från den amerikanska butiksjätten Walmart. Nyheten handlade om ett “större partnerskap”, som innefattade att kryptovalutan skulle kunna användas för betalningar i butikerna. Problemet var bara att något partnerskap faktiskt inte existerade och Walmart var snabbt ute och dementerade uppgifterna. 

Pressmeddelandet som hade skickats ut via GlobeNewswire var helt enkelt påhittat, men plockades initialt upp av flera medier. Även det officiella Twitter-kontot för Litecoin delade pressmeddelandet, något som de själva har förklarat med att en anställd i deras sociala medier-avdelning var: “lite för entusiastisk att dela storyn”. Tweeten raderades sedan.

Exakt hur det pressmeddelandet, med uppdiktade citat från både Walmarts vd Doug McMillon och Litecoins skapare Charlie Lee, kunde skickas ut är inte känt. Globenewswire har i ett officiellt uttalande, som rapporteras av bland annat CNBC, gåt ut med följande ursäkt efter händelsen.

“Det här har aldrig hänt förut och vi har redan tillsatt bättre identifikationsprocesser för att förhindra att den här isolerade incidenten kan hända igen i framtiden. Vi kommer att samarbeta med lämpliga myndigheter för att begära – och underlätta – en fullständig utredning, inklusive eventuell brottslig verksamhet i samband med denna händelse.”

Läs mer

Sebastian Greenwood misstänks för inblandning i miljardsvindeln Onecoin – nu förhandlar han om en uppgörelse

Walmart gör investering i drönarbolag

Safellos noteringsemission blev kraftigt övertecknad – Northzone investerar

Läs fler artiklar
LÄS MER