Paynova och Håkan Roos utmanar Klarna – med jätten Visa

Klarna Paynova
Paynova och Håkan Roos utmanar Klarna – med jätten Visa

Strax efter sommaren 2020 blev finansmannen Håkan Roos, god för flera miljarder, storägare i Paynova.

Martin Hävner

Reporter

Börsnoterade Paynova ska jobba med Visa inom betala sen-produkter.

“Efterfrågan på BNPL accelererar internationellt”, säger Paynovas vd David Larsson.

Pressmeddelandet som Paynova skickade ut på måndagskvällen om samarbetet med Visa är mycket kortfattat. Det som framgår är att Visa ska använda sig av Paynovas lösning för det som har kommit att förkortas BNPL-produkter, det vill säga krediter som en konsument kan använda vid exempelvis e-handelsköp, “Buy Now, Pay Later”.  

Avtalet löper i två år och “möjliggör” samarbete gentemot Visas kunder och partners.

“Efterfrågan på BNPL accelererar internationellt. Genom detta samarbete kan vår BNPL-plattform göra det möjligt för Visas kunder och partners att vara en del av denna tillväxt. Vi på Paynova ser fram emot att arbeta med teamet på Visa", säger David Larsson som är vd på Paynova.

Paynova, som sedan tidigare har ett visst samarbete med Paypal, hade intäkter på 17 miljoner kronor under 2021. Rörelseresultatet var -25 miljoner. Bolagets börsvärde uppgår till nästan 170 miljoner kronor.

Paynova-aktien steg brant på nyheten om Visa-avtalet. Efter cirka 30 minuters handel på NGM-börsen, där aktien är noterad, hade den gått upp med 17 procent.

Strax efter sommaren 2020 blev finansmannen Håkan Roos, god för flera miljarder, storägare i bolaget via en riktad emission om 15 miljoner kronor.

“Vi investerar långsiktigt och ser stor potential i kommande tillväxt internationellt”, sa Håkan Roos efter investeringen. 

Hans investeringsbolag Roosgruppen äger nästan 13 procent av aktierna i Paynova.

Läs mer

Försäljningschef lämnar Klarna – går till Resurs

Paynova gillar grälet mellan Klarna och Qliro – ser möjligheter

Bambuser var spekulant på Hero – som sedan Klarna köpte upp i stället

Läs fler artiklar
LÄS MER