Sök

"Drönardrottningen" tar in kapital för att flyga högre: "Otrolig potential"

Globhe

Helena Samsioe, entreprenör och grundare av bolaget Globhe. Foto: Tobias Björkgren.

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

“Det är dags för oss att skala upp och för att göra det behöver vi kapital och kunniga investerare”, säger Helena Samsioe.

Helena Samsioe är entreprenören som vill skapa en bättre framtid med hjälp av drönare, och Forbes har gett henne en plats på sin lista ”World’s Top 50 Women in Tech”. För fem år sedan grundade hon bolaget Globhe som samlar in och analyserar bilddata från drönare i syfte att samla information och förutse katastrofer. 

Det hela bygger på en digital plattform, Crowddroning by Globhe, som är uppkopplad till tusentals drönare i över 80 länder som samlar in bilddata på beställning från kunder. Beställningen matchas mot närmsta drönarpilot i området som flyger varpå datan laddas upp i plattformen. 

Datan används för att förebygga katastrofer, som exempelvis malariautbrott genom att kartlägga områden där myggorna förökar sig, eller broar som är på väg att rasa. De kan även skapa överblick över olyckor som redan skett och används även inspektioner av telekommaster. 

Idag är över 3800 drönarpiloter i 88 länder anslutna till Crowddroning. På kundlistan finns organisationer som FN och även stora telekombolag.

Fyller kassan för att skala

Nu tar Globhe in 7 miljoner kronor från investmentbolaget VEQ och det svenska affärsängelnätverket Sustainable Energy Angels som investerar i företag med innovativa lösningar inom hållbar energiteknik. 

“Drönare har en otrolig potential och vi ser en marknad som nu kan växa i en snabbare takt på grund av faktorer som standardiserade lagar för drönare i EU samt en ökad kundmedvetenhet. Det innebär att det är dags för oss att skala upp och för att göra det behöver vi kapital och kunniga investerare”, säger Helena Samsioe.

Pengar ska användas till att fortsätta automatisera plattformen, öka kundflöden, fortsätta växa teamet och skala upp globalt. 

Kunderna lägger en beställning varpå Globhe sedan tar en viss procent av varje beställning från kunden och sedan betalar drönarpiloterna.

“Vi har nått några milstolpar men det finns mycket kvar att göra som att vi idag är närvarande i 88 länder via frilansande drönarpiloter som är anslutna till vår crowddroningplattform, det betyder att det finns ytterligare 107 länder att skala till och där våra drönare kan göra skillnad”, säger Helena Samsioe.

Under förra året omsatte Globhe 5,5 miljoner kronor mer ett knappt plusresultat.

Läs mer