Sök

Efter infekterade bråket – Stockholm öppnar upp skolplattformen

Skolplattformen

Isabel Smedberg-Palmqvist, skolborgarråd i Stockholms stad. Foto: Press / TT

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Stockholms Stad försökte stoppa föräldrainitiativet Öppna skolplattformen från att använda sig av Skolplattformens data och polisanmälde dem för dataintrång. Nu gör man helt om och öppnar upp för alla externa parter.

Stockholms stads egna skolplattform har kritiserats för att fungera dåligt, vara krånglig att använda och för att ha haft stora problem med it-säkerheten. Dessutom har kostnaden för utvecklingen varit ordentligt hög. De senaste månaderna har också kampen mellan Stockholms stads Skolplattform och föräldrarnas egna utmanare Öppna skolplattformen fått en hel del uppmärksamhet. 

I går kväll meddelade också personerna bakom Öppna skolplattformen (som har något tusental nedladdningar) att appen låg nere med anklagelsen att “staden har infört obfuskering av koden”. Vilket på ren svenska är en anklagelse om att Stockholms stads skolplattform med flit gjort koden svårare att läsa och tolka för att stänga ute Öppna skolplattformen.

Idag meddelar Isabel Smedberg-Palmqvist (L), skolborgarråd i Stockholms stad att man gör en helomvändning i sin syn på Skolplattformen och öppnar upp för alla app-utvecklare att ansluta sig. Något som ska ske genom avtal med en extern it-tjänsteleverantör.

“Med denna lösning kan Stockholms stad garantera att personuppgifter hanteras på ett korrekt och tryggt sätt samtidigt som föräldrar kan få ta del av marknadens digitala verktyg i sin vardag”, säger Isabel Smedberg-Palmqvist i ett pressmeddelande.

För att göra en lång historia kort så är Öppna skolplattformen ett initiativ från ett antal it-kunniga föräldrar som tröttnade på Stockholms stads lösning. Den officiella plattformen ska fungera som ett stöd till föräldrar, elever och lärare i Stockholms stad med exempelvis scheman, omdömen och veckobrev och har kostat nästan en miljard kronor att bygga sedan starten 2013.

Öppna skolplattformen använder sig av Skolplattformens API och hämtar alltså all information direkt från plattformen utan att själva lagra något. Ena skaparen Johan Öbrink har för Di Digital tidigare i år beskrivit det som ett mer användarvänligt utseende av samma tjänst.

“Vår app gör exakt samma sak som skolplattformen, men mer användarvänligt. Rent legalt så ser vi oss som en webbläsare. Vi som byggt appen kan aldrig se vad någon annan gör, precis som Google inte ser vad du gör i Chrome. Vi har varit väldigt noga med att den inte talar med några andra servrar då vi inte har rätt att se den informationen”.

Sedan dess har ett något infekterat bråk pågått mellan de två aktörerna och Stockholms stad polisanmälde i april föräldrarnas lösning för dataintrång. Förundersökningen lades däremot ned i augusti.

“Vi anser inte att något brottsligt har begåtts”, sa förundersökningsledaren Åsa Sköldberg till DN.

I början av september valde även personerna bakom Öppna Skolplattformen att JO-anmäla Lena Holmdahl, utbildningsdirektör i Stockholm.

I samband med de nya anklagelserna om sabotage krävde också personerna bakom Öppna skolplattformen en officiell förklaring av skolborgarråd Isabel Smedberg-Palmqvist (L) och lyfte fram att kommunen ska agera på sakliga grunder. 

Pressjouren för Liberalerna i Stockholms stad ville inte ge något svar för kritiken som riktats mot skolborgarrådet Smedberg-Palmqvist när Breakit kontaktade dem, utan hänvisade alla frågor om utvecklingen av den digitala plattformen till stadsledningskontorets IT-avdelning – som bad om att få frågorna skriftligt och sedan återkomma.

I pressmeddelandet skriver Stockholms stad också att de hoppas “kunna inleda en dialog med Öppna Skolplattformen.”

Läs mer