Sök

Nya regler för personaloptioner – glädjebesked för techbranschen

Personaloptioner

Magdalena Andersson. Foto: Christine Olsson/TT

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Regeringen flaggar nu för lättnader i budgeten.


Finansminister Magdalena Andersson presenterade på torsdagen något som måste betecknas som ett glädjebesked för många svenska techbolag. Det handlar om möjligheterna att dela ut personaloptioner till sina medarbetare. I budgeten för 2022 kommer regeringen att föreslå att reglerna kommer omfattas av fler och dessutom förenklas. 

De viktigaste förändringarna är:

# Gränsen för antalet anställda höjs från 50 till 150, räknat som medelantalet anställda och delägare som arbetar i företaget.

# Gränsen för nettoomsättning eller balansomslutning höjs från 80 till 280 miljoner kronor per år.

# Styrelseledamöter och styrelsesuppleanter ska i fortsättningen också omfattas av reglerna.

# En ytterligare förändring som föreslås är att en personaloption ska kunna nyttjas för förvärv av en teckningsoption som ger rätt att förvärva en andel. En personaloption ska även kunna ge rätt till ett framtida förvärv av en andel eller en teckningsoption i ett annat företag inom samma koncern. Syftet med dessa färändringar är främst  att förenkla administrationen av personaloptionsprogram.

I ett pressmeddelande skriver finansdepartementet att “Regeringen avser att under 2021 återkomma till riksdagen med förslaget och de nya reglerna föreslås träda i kraft den 1 januari 2022”.

1 januari 2018 infördes de tidigare reglerna kring personaloptioner som innebar att det blir lättare och billigare för anställda att bli delägare i startups.

Åtgärden sågs av många bolag som en nödvändighet för att Sverige ska kunna locka till sig internationella talanger. Eftersom det råder hård konkurrens om exempelvis de bästa utvecklarna kan optioner – som kan växlas in mot aktier i framtiden – vara en mycket attraktiv förmån.

Reglerna innebär att ett bolag kan ge ut optioner till sin personal helt gratis. Den anställde betalar ingen skatt förrän aktien man köpt för optionen säljs igen. Då är det vanlig kapitalskatt på 30 procent som gäller.

Läs mer