Sök

Movesta vill göra det lättare att sälja din bostad – backas med 85 miljoner kronor

MovestaBostad

Micha Lindqvist. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT/Mariana Lundberg.

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

Tunga namn (med massa miljoner) tror på startupen som vill förändra sättet vi säljer bostäder på.


Att sälja och köpa bostad kan vara såväl en ekonomisk roulette som mentalt och fysisk påfrestande (och såklart fantastiskt!). Säkert är i alla fall att det är en process som kan upplevas lite krånglig och i värsta fall riskerar att bli utdragen. Det här har startupen Movesta tagit fasta på när de byggt en AI-lösning som ska göra det smidigare för dig att sälja din bostad. Det hela fungerar i korta drag som så att säljaren fyller i ett digitalt formulär där algoritmen räknar ut värderingen och återkommer med ett bud inom ett dygn. Om säljaren accepterar budet sker ett möte varpå Movesta köper bostaden och sedan säljer den vidare. 

Säljaren får pengarna i handen inom några dagar, bestämmer datum för utflytt och slipper tidskrävande faktorer som städning och visning. 

Bakom Movesta står Micha Lindqvist, David Wedar, Anders Huss och André Brännmark

Vill bryta moment 22

Micha Lindqvist berättar att grundarna, efter personliga erfarenheter av problemen på bostadsmarknaden, började att diskutera om det inte går att skapa bättre lösningar. 

”Det kan vara allt från stress till osäkerhet och den gemensamma nämnaren är att de flesta kan relatera till hur jobbigt det kan vara. De allra flesta hamnar i ett moment 22 om huruvida de ska köpa eller sälja först, där vi är en lösning på den problematiken”. 

Flera tunga investerare gick tidigt in i Movesta som tagit in 50 miljoner kronor från aktörer som Luminar Ventures och Ann Grevelius. Under förra året landade omsättningen på 26 miljoner kronor med ett minusresultat på 3,7 miljoner kronor. 

Nu fyller bolaget på kassan igen och tar in 85 miljoner kronor i en nyemission. Bland investerarna finns de tidigare ägarna samt ett antal nya ängelinvesterare som exempelvis Soundtrap-grundarna Fredrik Posse och Per Emanuelsson samt Jonas Siljemark som är tidigare vd på Warner Music. 

Bolagets affärsmodell går ut på att snabba på försäljningsprocessen och underlätta för säljaren samtidigt som de själva tjänar pengar på att köpa upp bostäder och sälja dem vidare på den öppna marknaden. En rimlig fråga är därför varför du ska sälja till Movesta om du har möjlighet att få mer betalt genom att sälja din bostad på egen hand? 

”Generellt sett tar du alltid en marknadsrisk där du kan få mer pengar vid försäljning, men du kan också få mindre. Vi betalar marknadsmässiga priser med säkra bud och du slipper lägga tid på försäljning. Du får summan direkt och slipper huvudvärken”, säger Micha Lindqvist.  

Omsätter 200 miljoner 

I år siktar bolaget mot en omsättning på 200 miljoner kronor, vilket alltså motsvarar den totala volymen av sålda bostäder. Dessa bostäder köps då upp av Movesta innan de säljs, vilket bekostas med en kombination av lån och riskkapital.

Grundaren vill inte avslöja resultatet och säger att fokuset för stunden ligger på tillväxt och expansion. 

Micha Lindqvist beskriver tjänstens målgrupp som bred, som exempelvis en barnfamilj som försöker få livspusslet att flyta så smidigt som möjligt. Movesta är ensamma på marknaden om sin affärsmodell, så vitt de vet, men utomlands finns ett antal liknande konkurrenter. 

Tjänsten fungerar i Stockholm och planen är nu att expandera till fler städer och minst dubbla arbetsstyrkan på 7 personer.

“Det är jättekul att så kompetenta namn inom affärsvärlden delar vår vision för framtiden. Hela bostadsbranschen rör sig mot en mer digitaliserad affärsmodell”. 

Läs mer