Viggo Cavling: Minns du vilka som varit dina bästa chefer?

Viggo Cavling: Minns du vilka som varit dina bästa chefer?

Viggo Cavling

Krönikör

Att komma på fler än fyra chefsnamn är nästintill omöjligt. Här är min lista.

Vad skiljer en framgångsrik startup från en som inte lyfter? Är det affärsidén? Loggan? Tekniken? Kontoret… Nej, det är chefen. Ju fler bra chefer det finns på ett företag, desto mer pengar tjänar ägarna. Läs gärna mer i världens bästa managementbok Good to Great av Jim Collins.

Trots att alla vet att detta är helt avgörande så finns det för få bra chefer. Nyligen på Epicenter fick jag frågan av Patrick Ståhle, vilka är dina fyra bästa chefer? Först kom jag inte på ett enda namn. Min utgångspunkt är att jag inte behöver en chef, men sen började jag tänka efter. Här är mina fyra bästa chefer:

1. Bengt Braun

Första gången jag träffade Bonniers koncernchef Bengt Braun var jag med i numera nedlagda Bonnier Young Advisory Board. Jag ansågs vara ett “framtidslöfte” inom koncernen och fick under ett år träffa högsta ledningen och resa runt i Norden och lära mig mer om Bonnier.

Vi var typ 10 påläggskalvar. Jag veta bara en som jobbar kvar i dag. Initialt var jag sjukt provocerad av att BB tjänade lika mycket i månaden som jag gjorde på ett år. Det krävdes bara ett enda möte för att jag skulle ändra åsikt 180 grader. Vad är hemligheten? BB är ruggigt fokuserad. Ditt problem/utmaning/uppgift är hans när han är i rummet. Det kan gå 6 månader.

Det kan gå 18 månader. BB minns var man förra gången och fortsätter. Under mina år som chefredaktör på Resumé blev det många bråk med högsta ledningen, men nu i efterhand kan jag förstå varför BB och Carl-Johan Bonnier blev arga.

Bakom alla hårda och stundtals dumma ord fanns ändå en respekt från båda sidor. Det finns egentligen bara två sorters människor: de en vill träffa i högst 60 minuter. Och de jag vill umgås med i flera dygn. BB tillhör den senare kategorin. Att han lyckades revolutioner Bonnier AB totalt under sin tid som högsta chef är fullkomligt logiskt.

Viktigaste chefsläxa: det finns ingen gräns för hur mycket du som chef ska SE dina medarbetare.

2. Pia Skagermark

Pia var feature-chef på Dagens Nyheter när jag var redaktör på DN På stan. Jag minns en gång när vi skulle anställa en reporter. Jag blev förälskad i personen som sökte jobbet. Hen var egentligen helt fel för jobbet. Pia såg min känslor och förklarade att det var en smula oprofessionellt, men begripligt.

Pia sa: glöm hen, vi måste hitta den bästa reportern i Sverige. Då lurade jag in Fredrik Strage som vi sedermera anställde. Just denna strävan att bakom ett elegant leende hela tiden söka det absolut bästa är inspirerande. Jag minns också att Pia gav mig en Palmpilot när jag lett ett projekt som gått sådär. Jag har många goda minnen och faktiskt inga dåliga.

Viktigaste chefsläxa: Dina medarbetare är inte dina vänner, men ju mer du agerar som om de vore vänner desto bättre.

3. Joachim Berner

JB var chefredaktör på DN när jag kom dit. Hans viktigaste egenskap var att han var overkligt snabb. Var något vi gjort på DN På stan bra eller uselt eller fel fick jag veta det direkt. JB levde enligt devisen att gör du mycket får du mycket gjort. Denna devis har jag stulit och jobbar numera själv efter.

JB var också alltid i tid. Även denna egenskap har jag kopierat. Jag HATAR människor som inte kommer i tid. JB var usel på att prata med människor, men det gjorde inget för han anställde en person som älskade att prata med människor: Ankan.

Viktigaste chefsläxa: kom ALLTID i tid, kom ALDRIG för sent.

4. Ann-Cathrine Horn aka Ankan

Ankan var en före detta simmare som utbildat sig till beteendevetare . Först hade hon ingen titel på DN, men sedermera fick hon titeln HR-chef. Många på redaktionen protesterade förstås och krävde att Ankan skulle kallas personalchef… Ankan lärde mig allt jag kan om ledarskap.

Det viktigaste är att det finns en tävling som heter världens bästa chef. Det är medarbetarna som avgör om du är en bra chefer eller inte. Min bild av mig som chef är ointressant.

Viktigaste chefsläxan: Det är inte din medarbetare som ska bekräfta dig som chef, utan de som utifrån ser ditt arbete.

Detta var min topplista. Fundera på din egen. Att komma på fler än fyra namn är nästintill omöjligt.

Läs fler artiklar
LÄS MER