Svenskens miljardförsäljning av AWAL till Sony hotas

Kobalt Musik
Svenskens miljardförsäljning av AWAL till Sony hotas

Willard Ahdritz. Foto: Web Summit/Flickr.

Finwire / Breakit

Musikjätten Sony vill köpa musiktjänsten AWAL för 3,6 miljarder kronor. Säljare är Kobalt, som grundats av svensken Willard Ahdritz.
Men nu kan affären stoppas.

Sonys köp av det digitala skivbolaget AWAL väcker konkurrensproblem visar en fas 1-utredning gjord av brittiska konkurrens- och marknadsmyndigeten.

Det skriver brittiska regeringen på sin hemsida.

AWAL erbjuder bland annat en "Gör det själv"-plattform som tillåter artister att ladda upp sin egen musik för distribution.

Bakom AWAL står det digitala musikbolaget Kobalt, som grundats av svenske Willard Ahdritz. Företaget, som grundades redan 2001, har bland annat tagit in kapital från Google Ventures och hjälper upphovsrättsinnehavare och kreatörer, som exempelvis producenter, att identifiera och hämta hem pengar efter att deras musik spelats på olika plattformar.

”Det finns en stor rädsla bland artister att de inte får betalt, och jag brukar säga till dem: ’Du har rätt. Ni blir blåsta", har Willard Ahdritz tidigare sagt.

Myndigheten menar att affären kan leda till sämre villkor för artister och mindre innovation inom musikbranschen.

Sony måste nu ta itu med de problem som myndigheten ser inom fem arbetsdagar. Om det inte görs kommer affären att hänvisas till en fördjupad fas 2-utredning.

Läs fler artiklar
LÄS MER