Rustan Panday släpper ordförandeklubban i Storytel – EQT går in

SpotifyStorytelLjudböcker

Storytels storägare Rustan Panday hoppar av ordförandeposten i ljudboksbolaget efter elva år. Han ersätts av den tidigare Spotify-chefen Stefan Blom. Foto: Pressbild/Montage

Martin Hävner

Martin Hävner

Reporter

Storytels storägare Rustan Panday hoppar av ordförandeposten i ljudboksbolaget efter elva år. Han ersätts av den tidigare Spotify-chefen Stefan Blom.

Skiftet kommer samtidigt som EQT:s köp av 10 procent av aktierna i bolaget.

Det kom flera nyheter om Storytel på tisdagsmorgonen efter förändringar i både styrelsen och bland storägarna.

Det som antagligen kommer att ge störst rubriker på tisdagen är att riskkapitalbolaget EQT via fonden EQT Public Value har köpt 6,6 miljoner aktier och det motsvarar cirka 10 procent av Storytel. Därmed kommer EQT bli näst största ägare efter Jonas Sjögren som har nästan 14 procent enligt ägardatatjänsten Holdings.

Parallellt sker flera förändringar i Storytels styrelse. Rustan Panday, som länge varit storägare i Storytel och som numera äger drygt 3 procent, önskar att kliva av ordförandeuppdraget. Han kommer dock att sitta kvar i styrelsen.

Rustan Panday ersätts av Stefan Blom som tidigare haft flera chefsbefattningar på Spotify.

“Efter elva fantastiska år som styrelseordförande lämnar jag med glädje över stafettpinnen till Stefan Blom och välkomnar EQT som ny storägare. Jag har alltid satt en ära i att rekrytera högkvalificerade personer till Storytel och det känns därför som helt rätt läge att rotera uppdrag inom styrelsen så att dess resurser används på bästa sätt”, säger Rustan Panday i en kommentar.

Som representant för EQT kommer Joakim Rubin att väljas in i styrelsen.

Vem eller vilka som sålt aktier till EQT framgår inte av pressmeddelandet. 

Läs mer